– Jag somnade med ett leende

TRAV

Pappa Jim Oscarsson om sonen Kevins succékväll

Foto: Pappa Jim Oscarsson kramar sonen Kevin Oscarsson efter succékvällen på Solvalla

Jim Oscarsson, 55, bröt handleden.

Då fick han se sin son bli tvåa i miljonloppet Jubileumspokalen – från travrestaurangen på Solvalla.

– Jag är så otroligt glad att det stämde för honom, säger Jim Oscarsson till Trav365.

Den tredje augusti vann Explosive de Vie Victory Tillys lopp på Solvalla och blev därmed klar för Jubileumspokalen på huvudstadsbanan – med en miljon kronor i förstapris.

Bara dagar efter loppet var dock proffstränaren inblandad i en hästkrock och bröt handleden – vilket medförde att Jim Oscarsson blev borta från tävlingsbanan ett tag framöver.

Då tog Jim beslutet att låta sin son, 21-årige Kevin Oscarsson, få chansen bakom stallets stjärna i storloppet.

Det slutade i succé.

Kevin Oscarsson slutade tvåa i Jubileumspokalen bakom världsstjärnan Nuncio – och fick dessutom avsluta tävlingskvällen med seger åt pappa, då han vann tillsammans med Defy Anything.

På Solvallas restaurang satt pappa Jim Oscarsson och njöt.

”Somnade med ett leende”

– Så otroligt roligt, jag är så grymt glad att det stämde för Kevin, säger Jim Oscarsson till Trav365 och fortsätter:

– Att det blir så här bra, han är så duktig och påläst, och gör det så himla bra. Det finns inte ord för hur nöjd jag är. Det var en ruskigt härlig kväll, både hästarna och Kevin levererade. Att det stämde så bra, hur vi hade planerat och gått igenom på förhand, och så blev det så bra allting. Man somnade gott i går, jag somnade med ett leende på läpparna.

Blev det som du hade trott på förhand?

– Både och, jag sa före loppet att kan vi vara trea-fyra så är vi väldigt nöjda, nu slutade han tvåa med lite krafter kvar också och han gör ett riktigt bra lopp – tar vi bort Nuncio är det fantastiskt. Han håller på att utvecklas till en riktigt bra häst, och då han är så lättplacerad i loppen kommer han tjäna mycket pengar bara på det. Nej, det är fruktansvärt kul allting, att Kevin fick chansen och att han tar åt sig allting och att han levererar. Nu är man så klart part i målet, men Kevin levererar och det är riktigt kul och man behöver inte vara orolig när man sätter upp honom. Jag varmycket nöjd i går, det kan jag lova, och vi har formtopp på allting för dagen, både häst och kusk.

”Nu fick ju Kevin chansen”

Du som bröt handleden fick se allting från sidan, hur kändes det?

– Så här i efterhand är det lite kul, nu fick ju Kevin chansen och nu blev det bra allting, nu är det bara att hoppas att allting läker som det ska.

Vad säger du om hästen, Explosive de Vie?

– Han tränade bra hela vintern och jag var väldigt nöjd med honom inför årsdebuten i Karlstad i mars, men han tävlade dåligt de tre-fyra första starterna och då undrade jag vad fasen vi håller på med, det var inget bra. Men, vi ändrade ingenting utan bara fortsatte och sedan klickade det, polletten trillade ner. Det var konstigt att han var så seg i början, men sedan lossnade det, säger Jim Oscarsson och fortsätter:

– Han mår ruskigt bra för dagen hästen, han är som en gummiboll, och det är lite svårt att förklara. Han har lyft sig massa snäpp, tar åt sig träningen riktigt bra, mår bra, och han har så mycket inombords.

”Trampat i djupvatten”

Hur har du det annars för dagen, sedan december är du på Julmyra och nyligen blev du proffstränare på Solvalla?

– Det känns bra, ända sedan jag kom hem från USA så har det strulat och jag har inte riktigt fått till det med gård och så vidare, det blev lite flopp i Göteborg och sedan har det varit halvdant i Eskilstuna. Det har varit svårt och jag har inte riktigt fått till det, jag har inte hittat den gård som jag vill ha och vi har trampat lite i djupvatten, säger Jim Oscarsson och fortsätter:

– Men här på Julmyra är det bra för oss, här har jag allting och det blir bättre och bättre hela tiden och jag känner mig riktigt nöjd. Man måste kunna träna lite häst också för att kunna leverera, och vi måste snäppa upp oss lite och då känns det bättre här.

Dina tankar framöver?

– Jag skulle vilja ligga på runt 50 häst i träning för att vara med i matchen, och jag ligger och hackar runt 25-27 hästar och det är lite för dåligt, men det är så det är, kommer det inte in några hästar så gör det inte. Huvudsaken är ändå att du levererar, och de 27 hästarna som jag har nu är jag mycket, mycket nöjd med i varje fall, säger Jim Oscarsson.