Matilda: ”Skönt att fokusera på loppet”

TRAV

Rullstolsburna Matilda Persson kör sitt andra lopp i karriären: ”Nu kommer det bli lugnare”

1 av 3 | Foto: Matilda Persson är Sveriges första rullstolsburna kusk.

För över en månad sedan skrev rullstolsburna Matilda Persson historia då hon under stor mediabevakning körde sitt första lopp.

På fredag är hon tillbaka på tävlingsbanan igen.

– Nu kommer det bli lugnare så det känns skönt att kunna fokusera på loppet, säger hon.

Den 22 februari i år är en dag som 19-åriga Matilda Persson aldrig kommer glömma. Hon blev historisk då hon som första rullstolsburna kusk körde ett travlopp.

Loppet på Gävletravet väckte uppmärksamhet både inom travmedia och ”vanlig” media och flera journalister var på plats och rapporterade om loppet.

Matilda Persson körde egentränade stoet L.H.Adventure och mötte proffskuskar så som Jorma Kontio och Ulf Ohlsson.

I loppet blev L.H.Adventure och Matilda hängandes ute i tredjespår. Vid sista svängen var hästen trött och de gick i mål som sista häst i loppet.

”Hon känns fin”

Men nu är de taggade för revansch - på fredag startar ekipaget på Rättvik.

– Det ska bli kul. Träningen har gått bra och hon känns fin. Hon tog förra starten bra och vi har tränat på lite nu, berättar Matilda

Vad tror du om chanserna?

– Det är svårt att säga. Jag har inte så mycket kuskvana så det är svårt att säga. Jag tycker i alla fall att hon känns fin.

Hur känns det efter förra starten? Har du hunnit smälta allt?

– Det känns som om jag hunnit tagit in allt. Det blev mycket uppståndelse. När vi skulle starta var det nästan så att jag kände att jag hade mer att koncentrera mig kring – det var inte bara det att jag skulle köra lopp. Nu kommer det bli lugnare så det känns skönt att kunna fokusera på loppet.

”Kul att ha två hästar”

Matilda fortsätter att satsa som amatörtränare och under torsdagen fick hon hem en ny häst till stallet. Greve E., en varmblodsvalack på åtta år som kommer från Mantorp.

– Jag kände att jag vill köra mer och jag tycker att det är jättekul att träna. Jag har en starthäst och en ponny sedan tidigare, men har jag två varmblod så kan de träna tillsammans och både min pappa och bror tycker det är kul med trav så då kan vi träna tillsammans på ett annat vis. Det är kul att ha två hästar, jag får mer körvana och förhoppningsvis kan jag köra mer lopp. Han startade för någon vecka sedan och är i tävlingskondition så jag ska köra ett provlopp med han nu snart och sedan får vi se om vi är redo för start.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav