”Åbys banmaterial måste förbättras...”

Foto: Johan Edlund sammanfattar tävlingarna från Boden i sin krönika
TRAV

Björn Goop och Örjan Kihlström mot varandra med varsin topphäst.

I skiljeheat av Åby Stora Pris.

Hoppas att Åby låter formatet vara kvar.

Däremot måste Åbys banmaterial förbättras.

Åby Stora Pris är ett unikt lopp i Sverige för eliten. Sju, normalt åtta, hästar möts i två heat med omvända startspår. Blir det två olika vinnare, som det blev i går, så väntar ett avgörande skiljeheat. I går vann Propulsion heat A(V75-1) efter löpning ytter om ledande Tycoon Conway Hall och i heat B(V75-5) så fick Björn Goop rejäl fart på Un Mec D’Heripre som var överlägsen efter en vass spurt. I finalen, där dramatiken tyvärr uteblev, så spårade Un Mec D’Heripre hela vägen och var aldrig hotad. Kändes inte heller som att Örjan Kihlström bakom Propulsion trodde på chans. Det var första gången som Björn Goop vann Åby Stora Pris.

■ ■ ■

Varje år vid den här tidpunkten går diskussionen hög om vilket upplägg Åby Stora Pris ska ha i framtiden. Fortsätta vara ett heatlopp eller ändras till ett lopp över långdistans med hög prissumma är det vanligaste alternativen. Jag tycker att banan ska fortsätta som det är nu. Heatlopp för eliten, vissa åren är kvaliteten ojämn men ofta är det god klass på deltagarna, är annorlunda och jag har heller ingenting emot att inte veta hur det gått i första heatet när jag ska spela V75, det lockar snarare till mer spekulation än normalt.

■ ■ ■

Det är ingen hemlighet att Åbys banunderlag är ytterst känsligt för väta. I går kom det en kraftig skur i samband med V75-2 och det klarade inte banan av och resten av dagen blev blöt och smutsig. ”Lervälling”, ”gegga” och ”skandalbana” var några av beskrivningarna och det är förstås inte acceptabelt att Åby inte kan tillhandahåll bättre material på banan. Ingen kritik mot banpersonalen som hade omöjliga förutsättningar.

■ ■ ■

I övrigt var det flera fina hästar som visade upp sig:

*Peter Untersteiner har en klassklättrare i Isor Håleryd som dominerade V75-2. Tidig ledning och överlägset vunnet. Nu närmast väntar kval till Derbyt(största fyrårsloppet) och om Isor Håleryd har en bra dag kan det bli final.

*Nadal Broline är en topphäst. Efter en rejäl långspurt  knäckte han favoriten Takethem, som fick ett lopp i dödens, och hade dessutom krafter kvar över mål. Om kroppen håller så tävlar han i högre klass framöver.

*Omgångens största favorit, Sauveur(V75-7), föll tungt. Åke Lindblom valde dödens utvändigt om Dante Boko, som anförde i lustempo, men Sauveur var inte som bäst och sågs aldrig med chans.

Dante Boko segade sig först över linjen.

■ ■ ■

Åby har inte bara problem med banunderlaget utan också med banveterinären, som är tillsatt av Jordbruksverket, Anders Bergqvist, vars agerande, han har polisanmält flera tränare/kuskar för olika saker, gjort att banans och landets ledande travtränare Robert Bergh bojkottar sin hemmaplan. Dessutom är flera andra tränare av god klass inte tillfreds med läget. Jag är dåligt insatt i de olika situationerna men som utomstående betraktare anar jag att konflikten kommer bli långvarig.

Johan Edlund