Efter otäcka olyckan – rider lopp redan i kväll

Montéstjärnan: ”Jag är så tacksam”

avChristoffer Wickman

Foto: ATG Play
Montéstjärnan Sofia Adolfsson i otäck olycka

Montéstjärnan Sofia Adolfsson var med om en otäck olycka under tisdagskvällen.

Trots det rider hon lopp på Åby redan under onsdagen.

– Jag kan inte sitta hemma, jag skulle må psykiskt dåligt av det, säger hon.

Det var i det femte loppet på Eskilstuna under tisdagskvällen som Sveriges segerrikaste ryttare Sofia Adolfsson var med om en otäck olycka.

Det var cirka 600 meter från mål som 27-åriga Sofia Adolfsson kastades i backen – med en våldsam kraft.

Sofia Adolfsson red hästen Paul i Montéloppet och hade inte en chans när hästen framför tvärstannade, Sofia Adolfsson och hästen Paul klev upp i ekipaget framför med full fart.

Sofia Adolfsson, sjuksköterska till vardags, fördes till hennes arbetsplats Universitetssjukhuset i Örebro.

Trots den otäcka olyckan så ska Sofia Adolfsson rida lopp, redan under onsdagskvällen på Åby.

”För tidigt att säga nu”

Hur mår du?

– Det har varit bättre, men samtidigt kunde det gått så mycket sämre, så det är ändå okej, säger Sofia Adolfsson.

Vad säger läkarna?

– Det är ingenting som är brutet, så det är ingen fara så, men sedan fick jag otäcka symptom när det gör ont i benen och fötterna. De tänker väl att det kan vara någon nerv som är påverkad. Jag jobbar ju med det här varje dag och det kan också vara någon disk i ryggen som fått en smäll, att det är diskbråck som klämmer i ryggen och det gör att man kan få värk och smärta i benen, eller så kan det vara som blödningar under huden som trycker, säger Sofia Adolfsson och fortsätter:
– Men det är för tidigt att säga nu, vi får se om några veckor och har det inte gått bort då så får det bli en röntgen för att se hur det är med ryggen, för det är för tidigt att göra det nu med alla svullnader och så.

”Hade inte en chans”

Hur upplevde du olyckan?

– Jag har tittat på det säkert 100 gånger för att se om man kunde göra något annorlunda, jag ser att hästen framför mig tvekar, bryter ut, går tillbaka, bryter ut, och den vill nog hem, och jag tycker jag har bra avstånd när han tvärstannar, men min häst pullade lite och den framför stannade så tvärt så vi hade inte en chans. Jag drog vad jag kunde i mina tyglar men fick samtidigt ingen hjälp av hästen så vi smackade rätt in i den framför. Min häst snubblade ner i marken med hela framdelen så jag flyger över halsen på honom och hade ingen chans att sitta kvar.

Hinner man tänka något i en sådan situation, när olyckan väl är framme?

– Det enda jag tänkte var att jag ska av banan så jag inte hamnar mitt i fältet. Jag är vänsterhänt och jag tror det är naturligt att man föll till vänster sida om hästen och det blev rätt så bra för jag hamnade lite på innerplan.

”Skulle må psykiskt dåligt”

Vad händer nu?

– Jag ska faktiskt rida lopp redan i kväll på Åby, jag har fått bra värktabletter och så. Jag vet inte om det är någon skada på ryggen ännu, men det är i varje fall inget skelett som är skadat så det är inte så farligt, det är snarare bra om man kommer upp och rör på sig. Jag kan heller inte sitta hemma, jag kommer må psykiskt dåligt av det, och skulle inte klara av det. Visst, det är stelt och gör ont, men jag är inte en sådan som kan sitta hemma.

Sofia Adolfsson är med facit i hand tacksam att det gick som det gick.

– Jag är otroligt tacksam att jag ska stå upp i dag, det kunde gått så mycket värre. Det är också jättemånga som hört av sig och man blir rörd när det är så många som bryr sig och undrar hur man mår, säger Sofia Adolfsson.

Sofia Adolfsson är med sina 54 segrar och 2,8 miljoner kronor i inridna prispengar både Sveriges segerrikaste och vinstrikaste ryttare

ARTIKELN HANDLAR OM

Monté

Hästar

Trav