”Jag har väldig respekt för Vamp Kronos”

Stjärntränaren kan dra in 3,7 miljoner kronor – på två minuter

Uppdaterad 2018-09-03 | Publicerad 2018-08-30

Peter Untersteiner, 58, kvalade in fem hästar till Derbystoet.

Vill det sig väl på söndag kan hästarna springa in 3,7 miljoner kronor – i ett och samma lopp.

– Men jag har väldig respekt för Vamp Kronos, säger Peter Untersteiner.

På söndag är det stor travfest på Jägersro i Malmö, det med V75-tävlingar och de klassiska och anrika travloppen Svenskt Travderby och Derbystoet.

Förutom evig ära, berömmelse och en plats i historieböckerna så ska stora prischeckar delas ut.

Den stora vinnaren i uttagningsloppen i Derbystoet blev Halmstadproffset Peter Untersteiner, 58-åringen kvalade in hela fem hästar till söndagens final i Derbystoet. Untersteiner sitter nästan på halva startfältet.

Vill det sig väl på söndag och Peter Untersteiners hästar tar de fem främsta placeringarna i loppet så kan Untersteiners stall få in 3,7 miljoner kronor i ett och samma lopp, eller om ni så vill, på två minuter.

Hästarna Run Chica Run, Mily och Global Upper Style är med i Premiechansen, det vill säga att de får dubbla prispengar i loppet.

”Det fanns potential”

Vad säger du om att du lyckades kvala in fem hästar till Derbystoet?

– Det känns så klart bra och då har det klaffat. Vi hade fina hästar med i kvalen, men man vet hur lätt det är att ett par faller bort, det såg vi om inte annat i Svenskt Travderby.

Var det överraskande för dig att få med så många hästar till Derbystoet, eller hade du de förväntningarna?

– Jag måste faktiskt vara ärlig och säga att jag tyckte faktiskt det fanns potential, och hästarna hade överlag känts så fina inför uttagningsloppen, det måste jag säga. Sedan är det klart att det realistiskt inte går att tro att man ska få med en kvintett, men jag sa innan uttagningsloppen att hästarna kändes fantastiskt fina och att jag bara hoppades på lite klaff under kvällen, säger Peter Untersteiner och fortsätter:

– Men trots det så hade jag så klart varit nöjd om jag fått med mig tre hästar, men nu fick vi fem och även om jag var jättenöjd och förhoppningsfull innan så var det lite över förväntan så klart. Hästarna presterade bra och det strulade inte så mycket i loppen. Det strulade i och för sig en del för Global Upper Style, men hon var så bra så hon redde ut det ändå.

”Var inget givet val”

Du var väldigt nöjd med dina hästar inför uttagningsloppen, hur nöjd har du varit med dom efteråt?

– Jag är nöjd, de fortsätter att kännas bra, och de fortsätter att kännas väldigt smidiga och fina. Sedan är man alltid orolig en sådan här vecka att något ska hända, att de ska trampa snett i hagen eller bli förkyld, men peppar, peppar så är det ingenting som hänt hittills.

Du valde att köra Run Chica Run i Derbystoet av dina fem hästar, var det valet givet för dig?

– Givet var det väl inte, summerar man kvalet så imponerade nog Mily mest, men Run Chica Run är lite egen av sig så jag tror nog det är en fördel om man kört henne innan. Run Chica Run, Mily och Global Upper Style har alla tre potential att vara med långt fram, Europhile Am och Veroni har också bra form, men för deras del är det långsökt att tro att de ska segerstrida och för dom gäller det att ta goda placeringar.

”Det är min plan”

Vad har du för förväntningar på söndag?

– Jag har jätterespekt för Vamp Kronos framför allt, men sedan är det flera andra bra ston, och jag nonchalerar ingen, men Vamp Kronos är väldigt tuff ju.

Men du har spår ett med Run Chica Run och kanske kan låta Vamp Kronos få göra jobbet utvändigt om din häst?

– Det är min plan ju, normalt så håller Run Chica Run ledningen, men om jag minns rätt så har Run Chica Run och Vamp Kronos mötts fem gånger tidigare och Vamp Kronos har vunnit fyra av dessa, men sedan är ju grejen hur det klaffar på söndag och min förhoppning är att få köra en kortare väg med min häst, och då kanske Mily kan få smyga med där bakom och tacka för det. Ja, det blir ett spännande lopp, och det finns flera andra bra hästar med, säger Peter Untersteiner.

Följ ämnen i artikeln