Franks nya affär – tjäna pengar på hästsperma

Foto: ALN
TRAV

Frank Anderssons stjärna Red Hot Dynamite har dragit in miljoner till sina ägare på tävlingsbanan.

Nu är även karriären som avelshingst säkrad då hästen blev godkänd vid avelsvärderingen i helgen.

– Det blir inte avel i år, men förhoppningsvis nästa år, säger Pierre Nahlén, en av delägarna.

Topphästen Red hot Dynamite har haft stora framgångar på tävlingsbanan och vann både korta och långa E3 som treåring. Totalt har hästen sprungit in över fem miljoner kronor på 23 starter.

Tidigare tränades hästen av Sami Saarela, men nu är hästen hos Lutfi Kolgjini sedan några månader tillbaka och tränas inför årsdebuten.

Godkänd i avel

Nu har ägarna, som består av bland annat Pierre Nahlén( TNT Stable) och brottarlegendaren Frank Andersson, säkrat framtiden den dagen då hästen inte tävlar längre. I helgen blev hästen klart godkänd vid avelsvärderingen på Axevalla. Red Hot Dynamite fick 82 i avelsvärde och var en av hästarna som fick allra bäst värde.

– Det känns jättebra och det är ju bra att han fick höga poäng. Vi var ganska väl informerad om hur det skulle gå innan, men man vet ju aldrig, säger Pierre Nahlén från TNT Stable.

Avel 2011

Det dröjer dock innan man kan betäcka sitt sto med hingsten.

– Det blir inte avel i år, men förhoppningsvis nästa år. Vi har redan fått flera förfrågningar på honom, det verkar vara mycket skrik på honom.

– Vi har förhoppningar som ägare, men Ludde bestämmer hur det ska bli. Går det att kombinera avel med tävling så är det bra, men det är inte alltid det går. Det krävs bra kvalité på sperman för att man ska kunna frysa den. Det fungerade ju inte med vår andra häst Sahara Dynamite. Vi får hoppas att det ska gå bättre med Red Hot Dynamite, berättar Pierre Nahlén.

Årsdebut snart

Ännu har man inte satt något pris för hur mycket det kan kosta att betäcka med Red Hot Dynamite.

– Vi förlitar oss på tränaren Lutfi Kolgjini med priset, jag har ingen aning om hur mycket det kommer att kosta.

Den senaste starten i Frankrike i slutet av 2010 slutade med galopp, och nu laddar kretsen kring hästen för årsdebuten.

– Allt är bara bra med Red Hot Dynamite, så det är positiva rapporter. Vi hoppas på årsdebut i slutet av mars eller början av april. Det är inget speciellt lopp som vi siktar mot, säger Pierre Nahlén.