”Maharajah har en bra bit kvar”

TRAV

Man kan säga godkänd.

Man kan också tycka att han var klen.

Jag vet bara att Maharajah är 40meter bättre än han visade nu.

Och så presenterade ”Tarzan” en ny stjärna.

Maharajah är hästen som hela trav-Sverige följer. Om han skulle börja twittra antar jag att han snabbt skulle ha tusentals followers (heter det så?). Nu kan ju inte hästar twittra (ännu) så vi får aldrig veta. Men intresset kring honom är i alla fall enormt. Det verkar tydligen vara helt hysteriskt. Hur ska man annars tolka att tv inte får filma honom i boxen före ett lopp? Istället får vi se viskande reportrar som rapporterar om att han är i närheten.

Löjligt? Ofolkligt? Nja. Troligen anser tränare Stefan Hultman att han måste­ ge hästen chansen till ett normalt liv, han låter inte alla rycka i honom hela tiden. Maharajah är travets rockstjärna.

Hände inget på upploppet

I gårdagens lopp var tanken att han skulle räta ut det stora frågetecken som sattes bakom hans senaste start, comebacken där han galopperade två gånger och uppenbarligen inte fungerade.

Maharajah bjöd oss på en stabil insats där han klev fram utanpå ledande Yarrah Boko i dimman på Jägersro. Men – när han skulle avgöra i sin vanliga kompromisslösa stil in på upploppet hände det inget. Den sista biten släppte han tre hästar förbi sig. Åt vinnande stallkompisen Yellow Eden fanns inget att göra – den hästen var kanonbra och flög fram – men att han inte kunde

hålla undan för Torvald Palema och framförallt Classic Grand Cru gjorde mig brydd.

Alltid funnits något att skylla på

Jag har aldrig varit besviken på Maharajah tidigare. Det har alltid funnits saker att skylla på: sjukdomar, galopper, blessyrer. Nu fanns det inget speciellt.

Men vi ska förstås inte deppa ihop. Hästar är levande djur, inte maskiner och det är helt enkelt så att formen är flera mil bort. I full form slår Maharajah det här gänget med 20-30 meter och landar på en sluttid runt 1.12/2 640 auto.

Jag hade på känn att han skulle förlora, att formen kanske inte fanns där och rekommenderade istället spel på Yellow Eden. Han vann smått överlägset och gav 16 gånger. Såja.

Vad gäller Maharajah får vi visa lite tålamod. Om han inte drabbas av något elände kommer starterna sätta honom i form. Hultmans mål är långsiktigt, det är sista söndagen i januari som han ska vara på topp. Det är då han ska vinna Prix d’Amerique.

Frågar ni mig så lever den drömmen forfarande. Gårdagen förändrar inget.

l l l 

Dagens stora utropstecken när V75

firade 18 år var Stefan Melanders femårige fransos, Saston. Hans uppvisning i bronsloppet var rysligt bra. Han travade­ 1.13,3/2 640 auto utanpå ledaren och min uppfattning är att han troligen gett guldvinnare Yellow Eden en tuff match.

Jag vet att det är rena spekulationerna men jag är ganska säker på att Saston är

Melanders nya stjärna. Den här kusen är en kopia av sin far Kesaco Phedo och jag spår honom en lysande karriär. Det finns liksom inget bra sätt att spöa honom på, han tar vilka smällar som helst.