Commander Crowe jagar seger i Kanada

TRAV

– Vi åker för den sportsliga upplevelsen. Det här blir spännande!

Commander Crowes delägare Calle Wihlborg laddar för lördagen

då några av världens bästa hästar ska mäta sina krafter på travbanan i kanadensiska Toronto.

Foto: Commander Crowe.

Två av Europas bästa hästar åker över Atlanten i veckan för att möta den nordamerikanska eliten i Breeders’ Crown för den högsta klassen.

Svenske Commander Crowe, som för en tid sedan noterade europarekordet 1.08,9, reser tillsammans med världens just nu kanske bäste travare Rapide Lebel.

I Kanada väntar den nordamerikanska eliten med sjuårige valacken San Pail i spetsen. Elitloppsdeltagarna Lucky Jim, Define The World och Arch Madness är andra hästar i loppet.

Minst meriterad av de sju hästar som ska göra upp över de 1609 meterna är Hot Shot Blue Ship, tränad av svenske Jonas Czernyson.

Calle Wihlborg, majoritetsägare i Commander Crowe, kommer att vara på plats.

–  Hästen har verkligen gått bra och sprungit in mycket pengar. I ärlighetens namn ska dock sägas att loppen på slutet inte varit så spännande, med samma motstånd gång på gång. Nu blir det att mäta sina krafter mot de bästa de här där borta, säger Calle Wihlborg.

Ingen bjudresa

Under onsdagen lyfter ett plan från Amsterdam med Commander Crowe och Rapide Lebel i lasten. Resa och startavgift bekostas av hästarnas ägare.

Förstapriset i loppet på nästan två miljoner kronor är inte så intressant den här gången menar Calle Wihlborg.

- Det är inte någon bjudresa vi är ute på och vi gör den här satsningen framför allt för utmaningen. Fabrice Souloy (tränaren) ringer nästan varje dag och avlägger rapport och flyger själv över för att ta hand om hästen direkt han kommer till Toronto. Resandet har ju varit lite av akilleshälen tidigare så den här gången vidtas alla möjliga åtgärder för att det här ska gå bra, säger Calle Wihlborg.

Svenskar i loppen

Loppet lottas senare i veckan. Klart är i alla fall att Commander Crowe ska köras av Christophe Martens. Rapide Lebel får ordinarie kusken Eric Raffin i sulkyn.

Det är en stor tävlingsdag som arrangeras på Woodbine Racetrack på lördagen. Sammanlagt tolv finaler i Breeders’ Crown kommer att avverkas för både travare och passgångare.

Jimmy Takter har två hästar med i loppet för de tvååriga hingstarna och valackerna, Uncle Peter och Little Brown Fox. Tidigare Skarabon Fredrik Persson har kvalat in två hästar till de treåriga stonas final, Iron Lady och Crys Dream.

Mikael Wikner /Kanal 75