Nybrink: Årets bästa spelläge

TRAV

Tre saker att notera efter Solvallas lördag:

Matchen som kom av sig.

Loppet som blev patetiskt.

Dagens V75-omgång som är årets bästa spelläge.

Det började lugnt och fint, som en vanlig lördag med V75-finaler, allt var i sin ordning. Mellby Sambuca, den stora favoriten, släpptes till ledningen och Åke Svanstedt kunde styra in honom till sjunde raka ­segern.

Sista minuten-ryktet, att hästen haft problem med halsen och att starten var en ren chansning, visade sig inte vara särskilt allvarligt, snarare ett sånt där surr som ofta dyker upp kring stora favoriter. Mellby Sambuca är uppe i guld snart.

Jag kan inte annat än hylla sexåringen och, givetvis, hans tränare också som har förmågan att göra segermaskiner av alla talanger. Grejen med Åke Svanstedt är ju att han lyckas plocka det bästa ur alla hästar och att han gör det på olika sätt.

Bjöd på extra spänning

Bo Falsig vann V75-2 efter en hel del tur på vägen men egentligen är det inte så mycket att orda om. Hästen hade vunnit även om Bosse styrt på i spåren 650 kvar. Nu bjöd han bara sina Niagara F.H:s anhängare på lite extra spänning när han  körde på chans till mitt på upploppet.

Guldloppet skulle bli en match mellan ­Joke Face och Iceland. Så blev det inte. Iceland startgalopperade och ”Fejset” kunde glida till ledningen utan ett ens kavla upp ärmarna. Sen fanns det givetvis inte förlust för hästen som kan vara bäst i Sverige just nu.

Iceland har problem med Örjan Kihlström. Uppenbarligen. Någon annan slutsats kan man inte dra sedan världens bästa kusk (jag står för det) kört startgalopp med honom för tredje gången i år.

Har inget annat val

I V75-5 hände det som får mig att tappa lusten. Ännu en gång fick vi beviset att det inte tävlas det minsta lilla mellan två stallkamrater.

Jorma Kontio körde otäckt formtoppade Platinium Shine åt Åke Svanstedt. Jorma tog ledningen och i det läget hade han i vanliga fall vunnit halva loppet. Men när Åke kom farande med favoriten Global Midnight såg sig Jorma tvungen att servera chefen ledningen på silverfat.

Det här är givetvis enbart den patetiska­ konsekvensen av att Kontio kör åt Svanstedt. När han gör det har han ­inget annat val än att inte tävla mot chefen.

Kan stoppa upp lagen i arslet

Att ”köra för bästa möjliga placering” som det står i reglementet kan Kontio glömma. Han kan stoppa upp lagen i arslet på alla spelare som tror att det handlar om tävling. Stallkörningen är flagrant och borde förstås synas i sömmarna av travmyndigheterna.

Till sist: jackpotten på V75 i dag kan vara årets bästa spelläge. Om omsättningen orkar upp i 50 miljoner hamnar kanske 15 miljoner i sjurättspotten. Sen skjuter ATG in 21 gratis-miljoner. Det blir alltså mer än dubbelt så bra betalt på sju rätt. Frågan är alltså inte om man ska spela, utan för hur mycket.