Siktar på dubbelvinst: ”Hur stort som helst”

TRAV

Det är mycket som står på spel för

Sören Åkeby i eftermiddag.

GIF Sundsvall spelar avgörande match om en plats i Allsvenskan.

Samtidigt startar hans Across The Bridge som hårt betrodd i V75.

– Vi hoppas på dubbelvinst. Det är vår tur att gå upp i Allsvenskan och Across The Bridge har bra chans att vinna, säger Åkeby.

Foto: Sören Åkeby.

Klockan 15.00 är det avspark i Jönköping. GIF Sundsvall måste ta minst en poäng för att nå en plats i Allsvenskan nästa år.

Strax innan är det start i den andra V75-avdelningen på Rommetravet.

Där startar Across The Bridge som är en av utmanarna till obesegrade Arby’s Amalia. Hästen är uppfödd och delägs av Sören Åkeby och Hasse Backe. Båda har ett stort travintresse och man kan undra var fokus ligger för GIF Sundsvalls tränare i eftermiddag.

Fokus på matchen

– Visserligen är jag jätteintresserad av travet men just då är jag fokuserad på andra uppgifter. Självklart är det fotbollen som gäller. Det får räcka med att jag får reda på resultatet efteråt. Eller kanske i pausen, säger Sören Åkeby till Sportbladet.

Tillsammans med Hasse Backe, Tobias Linderoth och Marcus Allbäck har han tidigare ägt stjärnhästen Across The Lines. Han tog 15 raka segrar och var en följetång i V75 för några år sedan. Nu ser Åkeby ut att ha fått fram en ny talang. Across The Bridge har efter flytten till Robert Bergh i Sundsvall tagit två övertygande segrar.

Fått nytändning

– Det är en långstegad häst som har haft lite problem med infektioner tidigare. Förre tränaren Stefan Hultman tyckte att vi skulle prova hästen uppe i Norrland. Ny luft, ny miljö och annan träning trodde han skulle vara bra för honom. Eftersom jag känner Robert Bergh och själv bor i Sundsvall så passade det bra att ta hit honom.

– Hästen har fått en nytändning och varit ruskigt bra i de två senaste starterna. Nu är det tuffare motstånd men som han har sett ut måste han ha bra chans att vinna. Han är snabb ut och spåret är perfekt. Jag hoppas att ”Robban” får moderera tempot i ledningen för då blir han svårslagen.

Tillsammans med Hasse Backe äger han fem, sex hästar för tillfället. Förutom tävlingshästarna har de även fölston i USA som de betäcker med topphingstar. Deras upp-födarnamn är Across.

”Andningshål från fotbollen”

– Travet är som ett litet andningshål ifrån fotbollen. Det är mitt andra stora intresse och jag följer det dagligen. På fredagarna åker jag ofta ut till Bergsåker och när jag bodde i Stockholm var jag alltid på Solvalla varje onsdag.

– Att ha häst till start i V75 är hur stort som helst. Det är fantastiskt roligt. Frågan är om det inte är mer nervöst när hästarna springer än när man står på en fotbollsmatch.

Det var målfoto att GIF Sundsvall gick upp i Allsvenskan i fjol. Är det dags nu?

– Förutsättningarna är bra och allt ligger i våra egna händer. När matchen börjar så är vi i Allsvenskan. Jag hoppas framförallt på fotbollen. I travet kommer det nya lopp

hela tiden men det här är förhoppningsvis lagets sista match i år. Det är vår tur att gå upp i Allsvenskan nu, säger Sören Åkeby.