Amatörtränaren: Han har aldrig varit så fin

TRAV

Efter galoppfiaskot på V75 jagar Iceland på onsdag revansch.

Men han får tufft motstånd – av amatörhästen Harpers Joker.

– Enligt kusken var han finare än någonsin senast, men vi får ligga lågt, säger Dan-Åke Olsson.

Elitloppsvinnaren Iceland startade för några veckor sedan som hårt betrodd på V75 på Solvalla. Men hästen försvann direkt från segerdiskussionerna då han galopperade från start.

På onsdag, när Solvalla kör V64 med superjackpott, är Iceland åter tillbaka på hemmabanan då han jagar revansch och 100 000 kronor i V64-1. Hästen inleder från spår fyra bakom startbilen och möter sex hästar. Värst emot på förhand ser amatörtränade Harpers Joker ut att vara. Hästen har gjort ett lopp efter vila och slutade då fyra.

– Han var fullt godkänd då. Han fick ett lopp i ingenmansland då Local Conch drog iväg med 20-30 meter föra de andra. 600 kvar körde Johnny Takter (kusken) till rejält och kom upp i rygg på Local Conch, men då drog den iväg och min häst höll andraplatsen till 100 meter kvar, sen släppte han förbi sig några, säger Dan-Åke Olsson.

Var du nöjd med insatsen?

– Klart att man velat att han skulle varit tvåa, men med tanke på att han varit ifrån länge var det godkänt och Johnny tyckte att han kändes finare än någonsin.

”Kunna vara tvåa”

Iceland och Harpers Joker har mött varandra flera gånger och varje gång har Iceland vunnit. Men trots att Olsson är nöjd med sin häst tror han på ytterligare en förlust.

– Jag har inte tittat så jättemycket på loppet men han ska kunna vara tvåa bakom Iceland.

Går det inte att slå Iceland?

– Det ska man nog inte spekulera i. Det är klart att det går men inte om han är som han ska. De gånger de möts så har vi fått stryk av Iceland, senast slog han honom från dödens i Jubileumspokalen och man får ligga lite lågt tills han visar att han kan bjuda upp till kamp.

Vad tror du om taktiken?

– Normalt sett tar han ledningen utan att man behöver köra på honom, sen är det upp till Johnny. Han är naturligt startsnabb men det är Johnny som bestämmer om han vill svara eller släppa, säger Dan-Åke Olsson.