Stjärnhästens VM-biljett är säkrad

avTrav365

Foto: TR BILD
Ringostarr Treb säkrade VM-biljetten.

VM-biljetten är räddad.

Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb löste sitt kvallopp på travbanan i Hamburg på onsdagen och kan därmed resa vidare mot International Trot på Yonkers i USA.

– Det gick lite fortare än vi hade tänkt, men det blev ett bra träningsjobb, säger tränaren Jerry Riordan.

Galoppen i comebacken på Solvalla för en vecka sedan innebar brydderier för Jerry Riordan och årets Elitloppsvinnare Ringostarr Treb.

Regelverket på Yonkers travbana i New York kräver nämligen att hästar som tävlar där har noterat en tid utan galopp inom 45 dagar.

Därmed var starten i International Trot, eller VM-loppet, 13 oktober plötsligt i fara, men det hela löstes genom att Ringostarr Treb anmäldes till ett kvallopp i Hamburg på onsdagen.

– Vi behövde egentligen inte köra snabbare än 1.16, men hästen blev laddad när han kom upp bakom bilen och var löpglad hela vägen så Wim lät honom springa på, sade Riordan som fick se kusken Wilhelm Paal köra i jämn fart och landa på 1.14,7/2 200 meter.

”Inte så förtjust i andra hästar”

Intrycket från sidan var kanske inte det smidigaste, men inget som oroar tränaren.

– Jag var nöjd med hur han uppträdde. Kanske var det här det bästa som kunde hända eftersom det inte är en häst som älskar att träna. Nu fick han en rejäl genomkörare, vilket man inte kan göra hemma, och det behövdes nog. Nu hoppas vi bara att han klarar flygresan, jag vet att hästen inte gillade det när han provade förra gången.

När var det?

– För några år sedan i tidigare regi, då fick han gå av planet. Men det var ett mycket mindre plan som används inom Europa. Planet på fredag är en ombyggd jumbojet och betydligt rymligare. Dessutom åker han i en egen container med bara sin skötare. Det är bra eftersom han inte är så förtjust i andra hästar, förklarar Riordan som är titelförsvarare i VM-loppet då Twister Bi krossade både motstånd och världsrekord på sin väg till förstapriset på 4,5 miljoner kronor.

– Ringostarr är inte lika tuff som Twister Bi, men en smart häst som är lättplacerad och många gånger har visat att han trivs på 800-metersbanor. Jag hoppas att han får ett bra startspår och kan göra upp om segern, säger Riordan.

Precis som Twister Bi i fjol så tävlar Ringostarr Treb för sitt födelseland Italien.

De svenska representanterna i VM-loppet är Johan Untersteiners Pastore Bob och Stefan Melanders Cruzado dela Noche.


ROBIN JOHANSSON/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Hamburg