Hjorten kan ha smittat stjärnan

Foto: Petri Puro och Commander Crowe.
TRAV

Commander Crowe har drabbats av en virusinfektion.

Och nu kan smittokällan vara hittad.

– Det går en hjort i hagarna där vi håller till. Han kom dit i våras och jag börjar tro det är han som gör mina hästar sjuka, säger Petri Puro till Trav365.

Senast Commander Crowe visade sig på tävlingsbanan var under Halmstads Sprintermästarmeeting.

Petri Puros stjärnhäst imponerade stort den gången då han tog sin 22 andra raka seger från tävlingsdebuten.

Men efter det loppet så har Commander inte varit sig lik. Han skulle starta på Axevalla för några veckor sedan men Petri Puro strök sin stjärna den gången.

– Han var inte riktigt sig lik i jobben inför det loppet så jag valde att stryka honom, säger Petri Puro.

Virusinfektion

När prover tog på hästen så visade det sig att allt inte var som det skulle.

– Han har drabbats av en virusinfektion och bara tränat lite lätt de senaste tre veckorna. Han är glad och pigg i hagen men proverna är inte som de ska. Men proverna är på väg åt rätt håll nu. Han har missat ett stort miljonlopp (Jubileumspokalen) redan och nu står vi även över Sundsvall Open Trot. Det är inte roligt men det var som Johnny Takter sa till mig. Han sa att det var tur det här inte hände förra året den här tiden då det var Derbyt. Det är tråkigt både ekonomiskt och sportsligt, säger Petri Puro till Trav365.

När kommer han tillbaka?

– Nästa stora lopp för honom kan bli SM på Åby om ungefär två månader. Jag behöver säkert en månad att träna upp honom igen. Hästen har bra fysik och ska inte ha tappat så extremt mycket på det här.

Hur viktigt är det för dig att segerraden inte bryts?

– Jag är inte ett dugg rädd för att förlora. Men jag vill ha en frisk häst. Han var mogen att möta de bästa hästarna på Axevalla men så kom sjukdomen.

Fama Currit också sjuk

Och det är inte bara Commander Crowe som är sjukdomsdrabbad i Petri Puros stall. Även stjärnstoet Fama Currit har problem med sjukdomar.

– Hon fick en rejäl infektion efter Finlandsresan. Hon tränar lite men går inga riktiga jobb.

Vad gör hästarna sjuka?

– Jag vet inte men det ha att göra med en hjort som springer runt i hagarna. Han går från hage till hage och kom i våras. Då var han liten och såg nog hästarna som sin mamma. Jag är inte alls säker men det kan vara han som är smittbäraren. Hästarna har blivit mystiskt sjuka efter det att han kom. Han dricker vattnet hästarna får. Det ser gulligt ut men är nog inte så bra.

Hur är det med din tredje stjärnhäst, Camilla Highness?

– Jodå, hon åker till Finland i morgon och ska starta där i ett storlopp på lördag med 20 000 euro till vinnaren, säger Petri Puro till Trav365.