”Han verkar jäkligt stark”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-15

Andover Andover har två raka segrar på svensk mark. På söndag jagar han ett nytt segertäcke i V65-6 på Solvalla.

Dig For Dollars är fortfarande kung i Jim Oscarssons stall.

Men i år ser han ut att få konkurrens av Andover Andover.

I V65-6 på Solvalla jagar amerikaimporten sin tredje raka seger.

Det var Jims amerikastationerade bror Kenneth som fick upp ögonen för Andover Andover i somras. Då tränades hingsten av Noel Daley, bland annat känd som elitloppstvåan Mr Musclemans tränare, och efter tre segrar på sju starter såldes hästen till bröderna Oscarsson.

– Han såg jäkligt bra ut i flera starter och har hela tiden varit lovande. Men det har strulat med småskador för honom och när ägarna valde att sälja honom slog vi till, säger Jim Oscarsson.

Då hästen vid köpet redan var tre år fanns det ingen poäng med att ha kvar honom i USA och därför fick han istället utvandra till Sverige och Jim Oscarssons gård i Kjula strax utanför Eskilstuna. Efter gedigen vinterträning inledde han fyraåringssäsongen hemma på Sundbyholm i början av februari och en imponerande seger där följdes upp med att i utklassningsstil vinna ett lopp på Solvalla.

– Han hade tränat bra innan debuten för mig men man vill alltid känna på dem i lopp innan man vet att det funkar. Så vi är jättenöjda nu när det har fungerat så bra, speciellt med tanke på hur han har vunnit.

I debuten togs Andover Andover lugnt från start och vann sedan via andraspår och press till ledningen in i sista sväng. I starten efter blixtrade han till ledningen från spår sex bakom bilen och lämnade sedan konkurrenterna över upploppet.

– Han visade sig väldigt hanterbar när jag tog upp honom på Eskils och när jag laddade med honom senast följde han bilen, så han verkar väldigt förnuftig och bra på det sättet, säger en påtagligt nöjd Oscarsson.

– Han är jäkligt fin alltså! Blir han lika bra som han är snygg blir det en kanon. Exteriört ser han ut som en tavla.

– Han springer väldigt lätt och växlar tempo på ett par steg. Det är en väldigt positiv och glad häst. Han är gemytlig att hålla på med.

Klarar gå utvändigt om ledaren

På söndag startar Andover Andover från spår nio bakom bilen och som vanligt är det Oscarsson själv som sitter i vagnen.

– Bakspår är lite besvärligt och det är några bra emot, så nu får han nog kämpa lite grann. Men han har varit helt oberörd efter segrarna så lite mer att ta av ska det finnas.

Vad gör du om du hamnar långt ner i fältet och tempot stryps?

– Det är alltid svårt att säga men nog kan man gå fram och sätta sig utvändigt om ledaren med en sådan här häst. Han verkar jäkligt stark så "dödens" skulle nog inte ha någon betydelse.

Hur har du tänkt dig den fortsatta matchningen?

– Man får ta ett lopp i taget men han har lite pengar på sig och jag kommer försöka matcha honom lite snyggt bland fyraåringar i hans klass så han får chansen att utvecklas. Gör han det kanske han kan bli riktigt bra...