Chefens önskan inför storloppet

TRAV

”Vore jättekul om en hemmahäst tar hem det” Så mycket publik väntas komma

1 av 2 | Foto: ”Det är lugnet före stormen”, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist till Trav365 inför kvällens travfest.

I kväll går årets upplaga av storloppet Hugo Åbergs Memorial av stapeln.

Tio hästar gör upp om segern, och Jägersro sportchef Mats Ahlkvist ser fram emot fajten.

– Det vore jättekul om en hemmahäst med Ludde eller Adrian tar hem det, säger han till Trav365.

Kvällens V75-omgång på Jägersro, med Hugo Åbergs Memorial som huvudnummer, är en sann travfest. Och efter månader av slit så kan banans sportchef äntligen börja njuta av spektaklet. Trav365 ringde och kollade med Mats Ahlkvist hur förberedelserna gått, kvällens godbitar – samt vem han tror tar hem storloppet.

– Förberedelserna är klara, restaurangen är knökfull och hotellen är bokade. Det kommer ju mellan 13 000 och 16 000 personer. Det här är lugnet före stormen, men i eftermiddag sparkar det igång rejält. I dag ska jag bara försöka insupa den magiska atmosfären, säger han.

Vad tycker du om startfältet du fått ihop till Hugo Åbergs?

– De här är de tio bästa jag kunde få tag i – så det blir jäkligt roligt.

Kanonfin bana

Inför kvällen har det utlovats bra väder, den stora faktorn man som sportchef inte kan råda över.

– Det blir en okej sommardag och som alltid är den stora grejen vädret. Det har lovats att det inte ska bli regn och banan kommer att vara kanonfin.

Hur mycket tid har ni lagt ner inför kvällens omgång?

– Det har varit otroligt mycket och hårt jobb från alla. Allt ska ju vara i topptrim. Men sedan ska vi inte glömma att vi även har tävlingar varje vecka, som även de ska fungera.

Vad betyder Hugo Åbergs för dig?

– Personligen betyder det att jag får jobba med en fantastisk grej och det roligaste är att jag gör det varje år. Men sedan är kvällen mer än just Hugo Åbergs. Det är viktigt för mig att jag får till loppen runt om som är bra. Travintresserade går ju hit för att se fler än ett lopp – och i år är det bättre kvalitet än på länge.

Någon godbit man ska rikta blickarna mot?

– Jag känner personligen för 4-åringsloppet (V75-3). De hästar som startar är fantastiska och exempelvis är det jätteroligt att få med Dixon Dark från Frankrike. Breeders Course-finalen (V75-4) där bland annat Executive Caviar finns med är även ett fantastiskt lopp som faktiskt vi lyckats få permanentat i år. Där är det ju 550 000 till vinnaren. Sen är även Malmö Stads Pris (V75-7) ett jätteroligt lopp.

”Hyperintressant och kan utmana”

I fjol var det Propulsion som tog hem loppet och inför kvällens höjdpunkt är han storfavorit, tror du någon kan utmana?

– Det är klar att det ligger nära till hands att säga att Propulsion tar hem det. Men jag tror loppet kan bjuda på en fin fight. Ringostarr Treb är hyperintressant och kan utmana. För egen del tycker jag det vore jättekul om en hemmahäst med ”Ludde” eller Adrian tar hem det. Det kommer att vara jättespännande.