Mejla

Michael Carlsson

”Fantastiska finaler – och en given spik”

Carlsson: Han blåser till ledningen och sedan tror jag att det är slut

Disco Volante spikas i V75–5.
Disco Volante spikas i V75–5.

TRAV

Högklassiga Breeders Crown-finaler i dag.

Ett häftigt trekejsarslag att se fram emot i avslutningen.

Bästa spiken är Disco Volante som leder runt om.

Det är V75 även i eftermiddag i Eskilstuna med fantastisk travsport. Finaler i Breeders Crown står på agendan där landets bästa tre- och fyraåringar gör upp. Saknas gör Villiam, Coin Perdu och Cash Crowe men i övrigt är hela kulltoppen samlad.

Värt att tänka på så här i säsongens slutskede är att flera av hästarna kan vara märkta av en lång och tuff säsong i storloppen. Det är inte sällan som det kommer en riktig smällkaramell i någon av Breeders Crown-finalerna den här tiden på året.

Bland alla topplopp är omgångens clou V75-avslutningen där vi ser fram emot ett häftigt trekejsarslag. Derbyvinnaren Cyber Lane mot Diamanten som vann Kungapokalen och Sprintermästaren, mot den i semifinalen våldsamt imponerande Rajesh Face.

Jag fegar och streckar alla tre på systemet och njuter av en förhoppningsvis sevärd duell mellan dessa stjärnor. Cyber Lane har visat att segern i Svenskt Travderby inte var någon tillfällighet då han har följt upp med två formidabla insatser.

Diamanten gör aldrig några fel och är som en maskin som bara vinner och vinner oavsett positioner och som verkar ha allt i sin arsenal.

Och så då Rajesh Face, som var makalös i semifinalen till Breeders Crown där han krossade konkurrenterna från dödens och försvann ifrån till en överlägsen seger. Jag pratade med Lutfi Kolgjini i torsdags som meddelade att hästen känns ”äckligt bra” och bara studsar fram i träningsjobben. Han har aldrig känt Rajesh Face bättre någon gång och menar att det fanns en sekund sparat i mål senast.

Rajesh Face var favorit i Derbyt där han dock missgynnades av löst banunderlag och galopperade men kom sedan tillbaka storstilat som femma efter ett tufft lopp.

Nu har han chans till revansch och ta en efterlängtad storloppsseger men han lär få göra grovjobbet igen utanpå ledande Cyber Lane som körs i spets.

Jag blir dock inte förvånad alls om han klarar biffen mot de här undantagshästarna.

Hög kapacitet

En häst som har sprudlat av form i de två senaste starterna är Disco Volante. Han har visat hög kapacitet och hade säkert varit med i Breeders Crown-finalen om han haft ett bättre startspår i semifinalen senast. Nu hamnade han hopplöst till och det var Mission Impossible. Hästen spurtade i alla fall storstilat i en snabb avslutning. Gången innan vann han överlägset från spets och eftersom han är mycket startsnabb blåser han till ledningen här och sedan tror jag att det är slut. Pratade med Tarzan inför senaste starten som var smått lyrisk över hur fin hästen kändes nu. Given spik.

Roger Walmann har superfina hästar i stallet men har haft stolpe ut i årgångs-loppen i år. Förvisso vann Caddie Lisieux Stosprintern men Walmann säger själv att han inte är nöjd med det här året.

Nu kan siffrorna rättas till rejält då Walmanns två toppston Caddie Lisieux och Dibaba mycket väl kan vinna respektive final i Breeders Crown. Båda märrarna såg smällfina ut vid segrarna i semifinalerna och står perfekt till för att kunna ge Solvalla-tränaren en eller till och med två storloppssegrar.

Caddie Lisieux är ju grym när hon fungerar så bra som senast och kan krossa alla den tunga vägen.

Dibaba är en jätteläcker travare som såg fantastiskt fin ut senast och gjorde då sitt hittills bästa lopp i karriären när hon vann med krafter kvar. Möter en vass motståndare i Vamp Kronos och denne har varit suverän när hon har radat upp sina segrar och blir en svår nöt att knäcka.

Jag garderar Caddie Lisieux med Ultra Bright (risken finns att hon kan bli över från innerspåret bakom bilen mot startsnabba Fantasy River), samt med Eva I.H. som var mycket rejäl senast och har visat toppform.

Min skrällvarning i loppet är Unrestricted som gjorde ett kanonlopp som tvåa från dödens senast bakom Ultra Bright. Hon har nu två lopp i kroppen efter ett uppehåll och med en ryggresa den här gången kan hennes avslutning smaka fågel.

Krafter kvar senast

Selmer I.H. imponerade när han vann från dödens senast på första barfotabalansen. Har ett bättre läge nu och kan mycket väl visa sig starkast igen.

Men jag pratade med en mycket nöjd Per Lennartsson i veckan om hans formtoppade Hazard Boko som vann överlägset från spets senast i semifinalen. Per säger att innerspåret bakom bilen i Eskilstuna inte är någon fördel men att det ändå kan gå att hålla ledningen. Han trodde att Hazard Boko ändå kunde vinna om ledningen missades och sa att hästen hade krafter kvar vid segern senast och kändes fortsatt jättefin i jobben. Pass upp.

Lutfi Kolgjini sa till mig i veckan att Rigel Face (som han tidigare tränade) är bättre än hans egen Platon Face. Den sistnämnde imponerade vid segern senast och är given tillsammans med Rigel Face, som kan leda länge när han nu är nedstruken till innerspåret.

Men jag har lite känsla att det kan hända något i det här stayerloppet. Varför inte en smällkaramell i bortglömde Urchin eller självaste Nahar, som nu är i slutkedet av sin fantastiska tävlingskarriär?

Ett lopp återstår och det är det inledande stoloppet som ser vidöppet ut. Jag helgarderar och hoppas på en smällkaramell.

Varför inte jätterysaren Qatrine Gel som nu har lopp i kroppen, ska tävla barfota runt om samt får en jänkarvagn på sig?

V75 från Eskilstuna sänds i TV12 14.00

Micke Carlssons V75-system

V75-1: Alla 15 hästarna (13, 1)

V75-2: 2, 3, 1, 5 (9, 10)

V75-3: 2, 7, 3, 9 (4, 8)

V75-4: 2, 4 (3, 1)

V75-5: 4 Disco Volante (2, 1)

V75-6: 1, 3 (5, 2)

V75-7: 2, 3, 1 (10, 12

2 880 rader/1 440 kronor

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vore kul om han fick vinna ett stort lopp”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75

Lutfi Kolgjini

Solvalla

Hästar

Eskilstuna