Vann storloppet – på nytt svenskt rekord

Dibaba etta i Drottning Silvias Pokal: ”Hon är ruggigt bra”

1 av 3

avDaniel Söderbäck

TRAV

Det blev ett vansinnestempo i miljonloppet Drottning Silvias Pokal.

Då vann storfavoriten Dibaba på nytt svenskt rekord, 1.11,4.

– Hon är ruggigt bra, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Det blev en inledning på Drottning Silvias Pokal, V75-1, som knappast ingen kunde förutspå.

Björn Goop flög till ledningen med Feed Your Head och sprang på 1.06,1 de första 500 metrarna och varvade på 1.08,5 i loppet över distansen 2 140 meter med bilstart för fyraåriga ston.

”Tror aldrig jag sett det här”

Goop och Feed Your Head skapade massvis med meter ner till konkurrenterna i kön, där bland annat storfavoriten Dibaba och Örjan Kihlström väntade, och väntade.

– Det ska inte kunna gå, jag tror aldrig jag sett det här tidigare, sa TV12-experten Sofia Aronsson om Feed Your Head.

Det höll inte heller. Feed Your Head stumnade och Peter Untersteiner, med jätteskrällen Global Upper Style tog över ledningen.

Örjan Kihlström kom utvändigt med Dibaba och kunde springa undan till seger på det nya svenska rekordet 1.11,4, det tidigare rekordet hade också en Roger Walmann-tränad häst: D’One.

”Har utvecklats”

Segerkusken Örjan Kihlström hyllade fyraåriga Dibaba.

– Hon är ruggigt bra och fick gå i andraspår i vansinnestempot. Hon har varit bra i hela karriären. Det känns som hon har utvecklats lite sen treårssäsongen och det är väldigt bra att springa så här fort i andra spår, sa Örjan Kihlström i TV12 och kände att han skulle ta hem loppet med 300 meter kvar.

– Det kändes som hon skulle vinna då, jag såg att Peters häst (Global Upper Style) var lite halvtrött.

”Fantastisk prestation”

Tränaren Roger Walmann efter Dibabas seger:

– 1.11,4 är en fantastisk prestation. Loppet blev helt annat än vi alla trodde, ingen trodde att det skulle gå så fort, sa Roger Walmann i vinnarcirkeln och fortsatte:

– Det var en fördel för oss att alla blev trötta. Hon (Dibaba) har en uthållighet utöver det vanliga. På upploppet såg jag att Örjan tittade runt på de andra och inte på den som ledde, då förstod jag att de skulle vinna.

Roger Walmann menade också att det fanns saker att slipa på, trots den svenska rekordtiden.

– Det finns mer att slipa på och det känns skönt att hon kan vinna på 11,4, och man vet att det finns saker att slipa på, kanske inte tidsmässig då. Det är alltid stort att vinna en sådan här stor dag, sa Walmann och tonade ner sin egen insats som tränare:

– Skötaren (Malin Boman Friberg) och kusken betyder mest i det här sammanhangen. En tränare kan bara anmäla till loppet.

Storhästägaren Lennart Ågren, som bland annat vunnit Elitloppet med Magic Tonight och Hambletonian med Perfect Spirit, äger Dibaba och var orolig under loppet.

– Det var jävligt långt fram, det blev ett väldigt konstigt lopp. Det är kul att vinna även när de är storfavoriter och kul att det höll hela vägen. De körde så ofantligt fort där framme och i slutkurvan trodde jag inte de skulle hinna, sa han.

”Livsfarlig som kusk”

TV12-experten Micke Nybrink hyllade både loppet och segerkusken.

– Vilket fantastiskt lopp att titta på, årets roligaste, sa Micke Nybrink och fortsatte:

– Han är livsfarlig som kusk, han väntar och han väntar., de andra hade nog kört tidigare.

Prischecken för segern: 1 miljon kronor. Tvåa blev Global Upper Style med Peter Untersteiner och trea blev Christoffer Eriksson med Jerry Riordans Vanquish Kronos.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75