Galopp

Festen i Stockholm – som ska locka 50 000

Bygger om Gärdet igen – för galoppfesten: ”Största nationaldagsfirandet...”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

I fjol slogs nytt publikrekord.

Nu byggs huvudstaden om igen för att locka 50 000 åskådare till Nationaldagsgaloppen.

– Jag har inte hört något annat än att detta är det största nationaldagsfirandet i Stockholm, säger projektledaren Linda Persson.

Sedan 2013 har svenskarna flockats till Gärdet i hjärtat av Stockholm på nationaldagen för Nationaldagsgaloppen.

I fjol slogs nytt publikrekord då det uppskattades att 50 000 åskådare var på plats under dagen.

Under onsdagen siktar arrangörerna på en liknande siffra.

– Det är otroligt svårt att uppskatta en publiksiffra på förhand men det ser ut att bli utmärkta väderförhållanden, inte för varmt och inte för kallt. Så vi hoppas på ett liknande antal som i fjol, säger projektledaren Linda Persson, 42.

”Man hör och känner hästarna”

Sedan september i fjol har det arbetats med projektet och de senaste veckorna har läktare byggts upp och över 3 000 meter rails har lagts runt om gräsbanan.

– Naturligtvis är kapplöpningarna höjdpunkterna. Det är sex galopplopp, fyra med engelska fullblod och två mer arabiska fullblod. Man kommer väldigt nära banan och hästarna. Man hör och känner när hästarna dundrar fram, så min rekommendation är att stå så nära banan som är möjligt, säger Linda Persson och fortsätter:

– Även den smått legendariska hattparaden får man inte missa. Där kommer det vara ”Match your dog”, där man ska matcha hattarna tillsammans med sin hund med Anders Bagge, Ann Wilson och Daniel Paris som domare. Sedan kommer även ”Idol”-vinnaren Chris Kläfford sjunga nationalsången och Alcazar kommer uppträda.

”Herregud, det har jag inte funderat på”

Hur har de senaste dygnen varit för dig för att få allting på plats?

– Ha ha, det är är många timmar de senaste veckorna ska jag säga, men det är ett bra team i projektgruppen och ett bra teamwork, så jag har ingenting emot att lägga långa dagar och kvällar.

Hur mycket mat och dryck uppskattar ni kommer gå åt?

– Ha ha ha, herregud, det har jag inte funderat på, men det går åt en hel del, inget snack om saken. Vi har stärkt upp med extra korvförsäljare och food trucks för att motsvara behoven så det inte blir för långa köer. Men alla är välkomna att ha med sig egen picknickkorg.

”Fanns inget som stack ut”

Vad tror du gör att Nationaldagsgaloppen lockar så mycket människor?

– Min personliga analys är att det tidigare inte fanns något riktigt stort nationaldagsfirande i Stockholm som stack ut. Det är även ett gratisevenemang där besökarna får uppleva de fantastiska hästarna och galoppsporten på nära håll, vilket man inte gör på samma sätt på banorna. Jag tror det är en kombination av de delarna.

Vad betyder evenemanget för svensk galopp?

– Det är helt klart så att det är ett viktigt marknadsföringsfönster för galoppen, att ha möjligheten att vara i hjärtat av Stockholm. Jag kan ha fel, men jag har inte hört något annat än att detta är det största nationaldagsfirandet i Stockholm.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Galopp

Hästar

Chris Kläfford

Alcazar

Gärdet

Ann Wilson

Anders Bagge