Hanna Olofsson om #visparkarbakut
Travtränaren kommenterar uppropet inom hästsporten: ”Ska vara nolltolerans”
Uppdaterad 2017-11-30 | Publicerad 2017-11-29
Kampen mot sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten fortsätter.
Nu har 1 089 kvinnor med koppling till svensk ridsport, trav och galopp skrivit under uppropet ”#visparkarbakut” för att belysa utnyttjandet av flickor inom sporten.
– Det är jättebra att det belyses, det är fruktansvärt om det förekommer, säger travtränaren Hanna Olofsson.
Det är Dagens Nyheter som publicerar upproret med koppling till svensk hästsport.
Efter #metoo, #timeout, #tystnadtagning, #visjungerut är det nu dags för #visparkarbakut, som 1089 kvinnor, med koppling till ridsport, trav och galopp skrivit under.
”Vi har fått nog”
”Vi har sökt oss till stallet och hästarna för att vi älskar sporten och livet med hästar, men här finns många som i makt av sin position sextrakasserar, utnyttjar och förnedrar oss, våra systrar och döttrar. Detta måste få ett slut! Vi måste våga berätta vad som hänt och fortfarande händer i hästvärlden. Vi har fått nog och ingen kan tysta oss längre”, skriver de.
Caroline Crafoord och Mika Thalén är initiativtagare till uppropet och har båda ridit sedan de var barn. Nu vill de låta alla unga hästtjejer som blivit utnyttjade av manliga tränare komma till tals.
”Kanske inte sett det som ett problem”
Hanna Olofsson är en av Sveriges ledande, kvinnliga, travtränare. Hon vet hur det är att slå sig fram i en mansdominerad bransch. Så här kommenterar hon uppropet ”#visparkarbakut”:
– Det är bra att man belyser om någon far illa, det får aldrig hända, oavsett sport eller bransch. Det ligger i tiden att vi hakar på, säger hon och fortsätter:
– Jag har väldigt lite- och dålig erfarenhet av det här, som tur är. Jag har bara hört talas om att det förekommer i travet. men inte blivit utsatt själv, direkt, tror jag...
Behövs det här inom hästsporten?
– Ja, det är en svår fråga. Det får inte förekomma, så då behövs det ju. Framförallt om man är ung och ny i vad som helst egentligen. Det kanske är svårt att veta vad man ska acceptera och vad som inte är okej. Är man inte så gammal så vet man inte var gränserna går, upplever jag. När man får några år på nacken och mer erfarenhet så blir det annorlunda, det är min egna reflektion.
Hanna menar att hon kunnat bli utnyttjad.
– Men jag har haft modet att säga ifrån, kanske inte sätta stopp, men förstått i vissa situationer vart åt det barkat och det är tur att jag klarat mig.
Hur är travsporten i de här frågorna? Hade man från centralt håll kunnat jobba mer aktivt innan historiskt, innan dessa upprop drog igång?
– Det hade man kunnat gjort. Men jag vet inte om det är så många som varit medvetna om att det varit ett problem. Man ska inte säga att det varit accepterat, men man kanske inte sett det som ett problem. Nu när de här tjejerna kliver fram och berättar så förstår man ju varför #metoo behövs. Det ska vara nolltolerans, så klart, säger Hanna Olofsson.