”Fransmännen är inte lätta att slå klorna i”

Who's Who jagar ny storseger i Europaderbyt

1 av 2 | Foto: TR Bild
Who's Who vinner Svenskt Travderby

avChristoffer Wickman

TRAV

I början av september tog Who's Who hem Svenskt Travderby.

På fredag jagar han nästa stora seger.

Det i Europaderbyt på Vincennes i Frankrike.

– Fransmännen är inte så lätta att slå klorna i på hemmaplan, säger hästens tränare Pasi Aikio.

Maharaja-sonen Who's Who gick i pappas fotspår när han första söndagen i september tidigare i år tog hem det klassiska och ärofyllda travloppet Svenskt Travderby på Jägersro i Malmö. Förutom förstapriset på fyra miljoner kronor så skrev den fyraårige hingsten för evigt in sig i historieböckerna.

Nu väntar nästa stora äventyr för Pasi Aikios häst. På fredag går Europaderbyt, med en samlad prissumma på 400 000 euro, av stapeln på Vincennes i Frankrike.

Who's Who är en av totalt sex svensktränade hästar som gör upp i storloppet.

”Han gjorde det han skulle”

När Trav365 når Solvallatränaren Pasi Aikio under onsdagen är han tillsammans med sin ögonsten på väg ner till Frankrike, och fredagens storlopp.

– Vi är just nu på Jägersro i Malmö och här ska hästen få vila upp sig under dagen och sedan åker vi vidare mot Frankrike igen under kvällen, säger Pasi Aikio.

Hur är hästen att resa med?

– Han är faktiskt perfekt att resa med, han är lugn och fin och bra i bilen hela tiden.

Who's Who vann sitt uttagningslopp till Europaderbyt på Solvalla så sent som 29 september, bara några veckor efter den stora Derbysegern på Jägersro.

– Han gjorde det han skulle på ett bra sätt, Örjan Kihlström fick svar när han begärde lite, och det såg bra ut.

Var du orolig inför det loppet att det skulle bli en reaktion efter Derbyt?

– Nej, det var jag inte, det kändes att han hade tagit Derbyt på ett riktigt bra sätt och så var jag också så nöjd med hur han kändes innan, han var så fin i jobben och värmningen inför loppet var också bra så jag var jättenöjd med honom helt enkelt.

”Blir inte lätta att slå på hemmaplan”

Who's Who har hittills i karriären tagit tio segrar på 16 starter och sprungit in drygt 5,1 miljoner kronor, där allt förutom 128 500 kronor är insprunget i år. I Europadebyt på fredag kan nya miljoner läggas till kontot.

– Men det är betydligt tuffare nu, nu är de bästa med och final är alltid final och fransmännen är inte så lätta att slå klorna i på hemmaplan, så det blir en tuff uppgift, säger Pasi Aikio.

Vad tror du om möjligheterna?

– Jag hoppas att han tar resan bra, att han äter och dricker bra och att formen är där den ska vara, då är han nära känns det som.

Vad har du för tankar med din stjärnhäst efter Europaderbyt?

– Då är det återhämtning som gäller och återhämtar han sig som han ska och tar resan bra så är nästa mål Breeders Crown, men då ska han ta det här på ett bra sätt också för det är många tuffa lopp nu, men går allt som det ska så är Breeders Crown nästa mål med honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Trav