Mejla

Daniel Söderbäck

”Kan han inte få selas av i vinnarcirkeln?”

Plusbetygen efter V75 på Jägersro • Fem bästa och den sämsta

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Propulsion får fem plus efter segern i Müllers Memorial.

Bättre än någonsin och sikte mot Prix d’Amérique.

Jag kan inte tolka Daniel Redén på annat sätt efter ”Proppens” nya uppvisning.

Vi kanske till och med kan få se att hästens selas av i vinnarcirkeln på Solvalla sista söndagen i maj.

Vi tar det direkt, så det är överstökat.

Rent spelmässigt är en V75-omgång som ger 233 kronor på alla sju rätt inte mycket att hålla i när det blåser. Urtrist.

Nog så och över till det sportsliga – och där hamnar allt ljus på Propulsion och segern i Müllers Memorial.

Han vann igen (som om någon hade tvivlat) och visade redan i värmningen vilket monster det är.

Han bollade sen med motståndet, och efteråt skämtade Örjan Kihlström.

Det viktigaste av allt: Daniel Redéns ord om fortsatt tävlande kan jag inte tolka på annat sätt än att siktet ställs in mot Prix d’Amérique.

Sedan hoppas jag att Elitloppet väntar, om det fungerar att kombinera med avel. Jag är nog ganska säker på att Daniel Redén gärna vill sätta pricken över i:et just där och då.

▪▪▪

På stallbacken på Solvalla 2017 sa Daniel Redén så här om Delicious U.S.: ”Vinner hon Elitloppet selar jag av henne i vinnarcirkeln”.

Nu blev det inte så för fina Delicious (Bold Eagle ville annat i försöket). Men låter inte det som en perfekt avslutning för ”Proppen”?

Jag tror i alla att Redén och kretsen kring hästen tar den tanken alla dagar i veckan.

Stona att betäcka kan vänta.

▪▪▪

Skön dramatik i både V75–5 och V75–6. I den femte avdelningen bråkade Lugauer och Untersteiner om ledningen och körde i 1.05,6 första 500. Galet tempo och känslorna utanpå efteråt.

I V75–6 blev det så jämt så att domarna inte ens kunde skilja vinnarna åt. Efter två perfekta och precisa styrningar av Erik Adielsson (Esprit Sisu) och Björn Goop (Global Trust) fick båda bli vinnare. Dött lopp och två ettor. Rättvist.

V75:s 5 bästa – och den sämsta:

Vem: 6 Propulsion (V75-7)

Kommentar: Mer ord är egentligen överflödiga än det som står ovan. Men, norsken oryckt, huvan kvar och seglade enkelt till seger. Då mötte han ju ändå inte dussinhästar. Så överlägsen är han.

Vem: 4 Dear Friend (V75-1)

Kommentar: Startade i ett ursinnigt tempo och klockades på fina 1.06,9 de första 500 metrarna. Om hästen mattades, trots hårdkörningen? Knappast.

Duon (Johan Untersteiner i sulkyn) höll undan på upploppet och loppets enda tjej vann på nya rekordet 1.11,3 och måste rankas som ett av landets just nu vassaste ston.

Vem: 10 Vincent As (V75-3)

Kommentar: Rullig, bökig och busig. Carl Johan Jepson var på sin vakt under hela loppet. Men när han kunde hålla Vincent As i trav var det inget snack om saken. Duon gjorde bara vad som behövdes och visade att det finns ännu mer kapacitet. Kan bli Frankrike nästa, enligt tränare Magnus Dahlén. Spännande!

Vem: 5 Heart of Steel (V75-5)

Kommentar: Varken Johan Untersteiner (Can Lane) eller Conrad Lugauer (Norton Commander) vägrade släppa någon ledning. Första 500 metrarna gick på galna 1.05,6, och kort därefter galopperade Can Lane efter en tilltrasslad situation.

Den starten tackade Peter Untersteiner och Heart of Steel för som inte slog av på takten någon gång under loppet. Duon vann överlägset på 1.10,4. Vilka fartresurser!

Vem: 14 Happy Steel och Klas Olsson (V75-4)

Kommentar: Favoriten pallade för trycket – efter en kanonstyrning av Klas Olsson. De fick dra ett tungt lass i tredjespår, men hittade ner i andraspår och kunde bida sin tid för att sätta in stöten på upploppet. Andra V75-segern i karriären för lärlingskusken, men det såg ut som det fanns betydligt fler innanför kuskdressen.

Vem: 4 NoLimitJimMit (V75-2)

Kommentar: Hade fått ledningen och allt var upplagt för seger. Men något stämde inte. Enligt tränaren och kusken Conrad Lugauer spökade höger bakknä, som inte fungerade. Det blev ett tungt favoritfall och NoLimitJimMit slutade bara femma.

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM