Le Cannibal vinner i Paris

TRAV

Prix d’Amerique, världens tuffaste travlopp, avgörs i Paris den 30 januari.

Loppet brukar vara spännande – och ovisst.

Så är det inte i år: Jag de Bellouet är ett monster. Han kallas för ”Le Cannibal” hemma i Frankrike och det är lätt att förstå varför.

I söndags, på fransmännens nationalarena Vincennes, kördes det näst sista uppvärmningsloppet inför Prix d’Amerique och det slutade exakt som vi vant oss vid den här vintern. Jag de Bellouet åt upp sina motståndare. Han vann överlägset utan att se mätt ut. Den här gången bombade jättetravaren till ledningen tidigt och efter 1.07,4 första 600 meterna i nerförsbacken borde kanske kusken Christophe Gallier ha sänkt farten lite. Men i stället drog han på i 1.11-tempo hela vägen och in på upploppet försvann ”Jaggen” medan de andra slogs om småsmulorna bakom.

Jag de Bellouet har nu tagit hem tre av de fyra B-loppen, förövningarna inför Prix d’Amerique. De sista B-loppet står han över, Prix de Belgique den 16 januari. Istället startar han veckan efter i Prix du Cornulier, värdens största montelopp (travridning) med 3,1 miljoner till vinnaren. Sju dagar senare är det dags för Prix d’Amerique med 4,5 miljon i förstapris och man kan förstås tycka att matchningen är korkad. Men jag anar att han slickar sig om munnen redan dan efter segern i Cornulier.

Jag de Bellouet jättefavorit

Vem som vinner Prix d’Amerique står i ungefär 1,50 som jag ser det och storfavoriten heter Jag de Bellouet. Han är huvudet högre, både bokstavligen och bildligt.

Kesaco Phedo då? Han vann ju förra året och slog då Jag de Bellouet. Men efter det har han varit ett fiasko. Han galopperade i Oslo Grand Prix, såg ut att vara av på mitten i Elitloppet och har sen lufsat i kön i Paris under vintern. När Bazire skulle testa honom på allvar i söndags funkade det inte, det såg ut som i Elitloppet. Här finns det i stort sett bara en massa frågetecken.

Svenska hopp i Paris? Nja, visst kan Scalet Knight , Naglo och Gigant Neo tjäna lite pengar. Men segerkandidater är de inte alls.

Till sist: Styrningen av Naglo på Åby i torsdags. Sånt hör inte hemma i ett travlopp med riksspel. Träna ska man göra hemma eller i provlopp, inte när vi har spelat. Usch.

Veckans tips

Micke Nybrink