Så ska ett nytt kaos undvikas

1 av 4
TRAV

Sanity var strålande bra och vann Norrbottens Stora Pris i fjol.

Men eftersnacket handlade mest om kaoset i segerceremonin där stjärnhästen stregrade och var millimetrar från att komma lös.

Nu hoppas tränaren Malin Löfgren att alla banor lärt sig av misstagen och meddelar:

– Han har fått två rejäla lopp i kroppen och nu borde han vara i absolut toppform.

Malin Löfgrens stjärnhäst brakade hem Norrbottens Stora Pris förra året och tog hem den feta segerchecken på en miljon kronor.

Segertiden var strålande bra, 1.11,6 över 2140 meter, men eftersnacket handlade inte om Sanitys prestation i loppet – utan händelsen efteråt.

I segerceremonin blev hästen rädd och hanterades felaktigt av personalen på banan.

Vad som hände? Sanity blev oregerlig och stegrade sig. Kusken Johnny Takter flög ur sulkyn, men lyckades tillsammans med skötaren Moa Löfgren, rädda situationen från katastrof.

– Jag hoppas att alla banor har lärt sig något av det som hände och det kom faktiskt ut något bra av det där, ST (Svensk Travsport) skickade ut ett helt A4 till alla banor med säkerhetsrutiner kring segerceremonier efter loppen. Det har inte skötts så himla bra många olika banor i Sverige och det var ganska många fel som gjorde på Boden just vid det där tillfället, säger Malin Löfgren. 

– Hästen fick ett grimskaft i bettet och kände att han inte kunde ta sig därifrån när han blev rädd, hästen bär ingen skuld i det som hände. Det var väldigt olyckligt, men vi ska vara glada att det gick så pass bra ändå. Det var inte långt ifrån att vi miste Sanity där...

Säkerhetsåtgärder

Om Sanity upprepar bedriften och vinner miljonloppet på lördag kommer säkerligen vissa säkerhetsåtgärder att vidtas.

– Om det skulle vara så att vi vinner, så tror jag inte att vi lämnar över honom. Johnny (Takter) får sitta kvar i sulkyn då. Man vill ju inte ta några risker och man vet ju inte om hästen har kvar några dåliga minnen därifrån, förklarar Löfgren.

”Blev mycket bättre för oss”

Stjärnhästen har nu fått två lopp i kroppen och senast, i Jämtlands Stora Pris, på ”hemmabanan” Östersund spurtade Sanity mycket bra från sistaplats och hann sånär fram till seger.

– Han känns bara bra, jättefin. Man tycker ju att han ska gå framåt med det senaste loppet och nu har han fått två rejäla lopp i kroppen och borde vara i absoluta toppform.

Under torsdagen strök Åke Svanstedt Sebastian K. som var en tuff motståndare till Sanity. Det betyder att Löfgrens ögonsten får spår 7, istället för spår 8.

– Vi kan inte sticka under stol med att det blev mycket bättre för oss. Vi får starta längre ner i banan och den kanske värsta konkurrenten är borta. För oss med sämre läge är det också bättre med färre hästar med i loppet.

Vad blir det för taktik?

– Jag skulle kunna tänka mig att det blir samma som i förra loppet, alltså backa från start och köra till slut. Att ladda därifrån tror jag kommer kosta alldeles för mycket. Jag vet inte om jag vill att han ska gå i ledningen heller med tanke på vilka hästar som är med i loppet.

– Jag hoppas att det ska bli slut på tjatet att han är en ”spetshäst” också. Statistiken visar att han vunnit flest lopp därifrån, ja det är ju inte så konstigt när man har en så startsnabb häst som oftast suttit i spets. Nej, senast visade han att han är minst lika bra bakifrån, säger Malin Löfgren.

Är Sanity förstahäst i loppet när Sebastian K. är borta?

– Nahar måste man väl ha som etta efter vad han visade i Elitloppet, men han har ju inte varit så jämn förut. Spikar man inte Nahar ska Sanity med!