Edlund: ”Han är chanslös i finalen”

B.B.S.Sugarlight vann igen – men ännu ingen fråga om Elitloppet.

Ed You vann ”Sista chansen” – men är chanslös i finalen.

Månprinsen A.M. vann på omöjligt sätt – helt på egen hand.

Vinterns/vårens stora förvandlings­nummer B.B.S.Sugarlight hade sin sed­vanliga lekstuga i V75-1. Peter Untersteiner tog det lugnt den första biten och körde till spets efter första kurvan och sen var loppet över. På alla sätt.

B.B.S.Sugarlight agerade mycket lugnare i går än vad han brukar göra och jag ser det som ett gott tecken att han hellre lyssnar på kuskens kommandon i stället för att agera efter eget huvud. Hästen har efter sina senaste insatser, allt mer frekvent, nämnts som en tänkbar deltagare i Elitloppet och hade jag bestämt hade han fått en inbjudan.

Han kommer inte att vinna men han äger flera värden som Elitloppet behöver.

Han har kommit från i stort sett ingenstans (räck upp handen ni som kände till honom när 2014 började) men visat väldigt hög kapacitet och dessutom är han osynad i elitsammanhang. Att han tränas av en amatör från Norge är heller inte fel.

I fjol missade Solvalla att bjuda in Harry Haythrow, som har en liknande story som B.B.S. Sugarlight. Samma misstag två år på raken görs väl inte, eller?

Allt kan hända – nästan

I övrigt:

Det såg jag inte komma: Att Ed You skulle vinna V75-3 och kvala in till Olympia­travet på lördag. Visserligen gav Björn Goop Ed You rätt förutsättning (smyglopp) för att vinna men största anledningen till segern var nog att de två favoriterna, On Track Piraten och Digital Ink, fick jobbiga löpningar. On Track Piraten fick svar i spetskampen, i stenhårt tempo, av Traveling Man och sågs sedan aldrig med chans (slutade trea). Digital Ink hamnade utvändigt ledaren, tog över i sista kurvan och såg ut att gå mot segern men sista biten tog det emot rejält och Ed You hann förbi. Det här var inte första gången som Digital Ink fick ge sig i slut­fasen av ett lopp när han sett helt klar ut.

Hur går det för Ed You i Olympiatravet? Ja, med tanke på att loppet saknar den rätta stjärnglansen, framför allt en internationell topphäst, så kan allt hända. Men Ed You vinner inte.

En ren hästseger

Helt på egen hand: Att Månprinsen A.M. kunde vinna V75-4 berodde helt och hållet på hans enorma kapacitet och ingenting annat. Jag har den största respekt för Gunnar Melanders kunnande som travtränare, han har tagit fram otaliga topphästar där Månprinsen A.M. är den senaste i raden, men som kusk är han inte lika vass.

I går gav han inte sin ögonsten en ärlig chans att vinna – ändå blev det seger. Först tog Melander en stillastående start för att komma loss från innerspår. Trots att tempot var lågt valde Melander att behålla jumboplatsen (80 meter fram till täten) tills ett drygt varv återstod då han skulle avancera i tredjespår. Problemet var bara att fler kuskar hade exakt samma tanke. Melander attackerade då i fjärdespår och Månprinsen A.M. rundade fältet och kort före mål fångade han in ledande Hulte Magnus.

En ren hästseger. Kusken kan bättre.

Johan Edlund

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!