Nybrink om årets händelser och skvaller

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-01

”Jag har inte censurerat något”

Sammanfatta travåret 2007.” Det var ordern från chefen.

”Men jag minns ju bara knäppa grejer”, protesterade jag.

”Skriv om det då.”Skyll er själva. Jag har inte censurerat något.

Och ring inte mig och skäll, ring chefen.

Micke Nybrink

Här är travårets..

... spelare:

Minns ni personen som hade sju rätt på Solvalla den 10 november och sopade in över 23,4 miljoner? Omgången var rätt svår, men inteför storvinnaren. Hans knep var dock ”lite speciella”, för att uttrycka sig milt. Spik i V75-1 på Olganina som hade varit struken typ hela veckan och in via turordningen ramlade vinnande tiooddsaren Salma Boko. I V75-2 spikades Foolex (9,20) eftersom Örjan Kihlström ”brukar” vinna andra loppet... Skrällen i V75-6, 29-oddsaren Uncle Sund, var en baggis. ”Jag tog de åtta sista på turordningen”, berättade den nyblivne mångmiljonären stolt. Så ska de tas.

. .. snyggaste spik:

Sju rätt gav drygt tio miljoner den 15 december, det fanns två vinnare. Den ena vinnaren hade en hyfsat snygg spik. Han sa så här: ”Sedan spikade jag också i femte avdelningen, då Zackrisson var mycket positiv i Aftonbladet i fredags.”. Det kan ju låta fullständigt normalt, men nu handlade det om 62-oddsaren och enprocentaren Paula Logoj. Eeeh…, det ska löna sig att läsa Sportbladet!

... felskrivning:

För det måste det väl ändå ha varit? Jag syftar på kvinnan från Norrland som sopade hem drygt 43 miljoner när V75 avgjordes i Kalmar i midsomras. Hon spikade nämligen 57-oddsaren Real Desire i V75-1, häst nummer ett. Gissa vem som hade nummer två och var omgångens största favorit? Rutger Raket – som stannade helt i spets på sista bortre långsidan.

... citat:

Ron Pierce visade sig vara rena Clint Eastwood-kopian under elitloppshelgen och han spred också tuffa kommentarer omkring sig. Till en gnällig Lutfi Kolgjini, efter finalen, sa han, kisande genom röken från sin cigarett: ”Well, det finns pappersservetter på toaletten om Kolgjini behöver torka bort tårarna.”

. .. krock:

Inte så att det bokstavligen small, men när Åke Svanstedt bakom Torvald Palema mötte Jean Michel Bazire och Kesaco Phedo i Olympiatravet utbröt krig. Någon sa fyndigt: ”Svanstedt hade tydligen inte hört talas om Kesaco Phedo och Bazire kände uppenbarligen inte till Åke Svanstedt.” Hästarna har inte kommit i mål än.

... kuskplus:

Givetvis när Glen Norman ersatte Johnny Takter i ett V64-lopp på Solvalla den 24 oktober. Kenya James hette hästen och vinnaroddset blev 42,68. De som skrek om skandal före loppet höll käften efteråt.

... ”Svanstedtare”:

Han säger sköna saker, Svanstedt, men den här var kanske lite väl oborstad? Till en arg grön konkurrent, som sett till att han fått böter, skickade han fram resultatlistan och skrek: ”Ta den här och ha den med i sängen när du onanerar.”

... vassaste replik:

Den andre grön/guldklädde toppkusken hade svar på tal: ”Bara för att du gör så själv ska du inte tro att alla andra gör det.”

... äkta Svanstedtare:

Ni vet, de där 1.07-speederna 800 kvar. Såg ni när Florence Broline debuterade för Åke Svanstedt på Färjestad den 3 december och hennes sista bortre långsida så behöver jag inte förklara mer. Det small och vinsten togs med 8,5 längder på 14,1/2 160. Åkes förklaring: ”De andra kuskarna har ju bara suttit och meskört med henne. Jag gasade.”

... chock:

Någon behagar skämta med oss. När vi nåddes av nyheten att Giant Diablo kutat nytt världsrekord i USA, 1.08,5, fattade ingen någonting. Det var ungefär som när Bob Beamon hoppade 8,90 i längd 1968. Vad ska vi egentligen tro? Gick klockorna fel? Knappast, men det säger en del – tider är kanske inte allt? För Giant Diablo är ju inte världens bästa häst. Men där fick jänkarna en smäll på käften de sent ska glömma.

... öppning:

El Mikko, född i USA men tränad i Finland, kan springa fort, i alla fall första 500. Minns ni när han och tuffe amatören Jarmo Immonen, från spår åtta bakom bilen, pressade sig till spets på Solvalla den 24 oktober? Björn Goop och Yorktown Gunner svarade och första 500 gick under 1.07. Om det hade funnits fortkörnings-poliser i loppen så hade både Immonen och Goop vinkats av banan efter 700 meter. De kanske rent av blivit av med körkortet…

... ”vad i helvete?”:

Många är vi som utbrustit så mitt i ett lopp när vi tittat på ATG Live på nätet under hösten och vintern och plötsligt blivit utkastade. Vi står ut med att förlora men i så fall vill vi i alla fall se filmen.

... ”nära ögat”:

Bilderna var otäcka i TV4:s direktsändning lördagen den 22 september. Dansktränade Crown’s Banker hade precis vunnit V75-1 och skulle segerintervjuas när hästen plötsligt, skrämd av en kamera (?), sparkar bakut. Kusken Bo Westergård träffas nästan mitt i ansiktet. Vi pratar om två, tre centimeters marginal. Två centimeter från döden? Scary.

... Kolgjini:

Två dagar före Elitloppet är Lutfi Kolgjini måhända lite nervös. Han berättar i alla fall för mig att Solvallas bana är en katastrof och att han överväger att stryka Going Kronos om den inte är bättre på tävlingsdagen. Ingen av de andra aktiva, bland annat Stig H Johansson, förstår vad han menar. Många tror att det här bara var Luddes vanliga stil, att skapa rubriker och få fart på snacket. ”Stig H är ingen jävla guru för mig”, kontrar Kolgjini.

... bortkörning:

Jag har skyhöga krav på Erik Adielsson som kusk och det antar jag att han har på sig själv också. Hans obegripliga styrning i Copenhagen Cup med Citation; spets, rygg, dödens, stum, är inget att ta upp i meritförteckningen. Det blev helt enkelt fantastiskt fel.

... pinsammaste ögonblick:

Kan det ha varit när Johan Abenius, tf Generalsekreterare för STC (eller nåt), fick ”höra sanningen” av Robert Bergh i direktsänd tv? Jag höll i alla fall för öronen och rodnade.

...hackkyckling:

STC har inte lagt några fingrar emellan när Robert Bergh hamnat i klammeri med rättvisan. 30 dagars omedelbar avstängning för att ha drivit en häst i 1 200 meter följdes upp med 100 000 i böter för otillåten medicinering av Adrian Chip i ett provloppsliknande kvallopp. Jag är ingen jurist men nog kan man konstatera att Bergh inte är vidare populär i ”Silvergrisen”. Nästa gång Bergh gör något får han… ”gå på plankan”?