Trav

17 föl hopträngda i djurtransport

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TRAV

En transport med 17 travföl från stuteriet Tooma har stoppats av Norrtäljes djurskyddsinspektörer.

Enligt inspektören saknade djuren vatten, hö och kunde inte vända sig.

– Vi skulle aldrig göra något som skadar hästarna, de behandlas som ädelstenar, säger Margareta Berglöv, på företaget Oxalis som äger hästarna till Norrtelje Tidning.

Djurtransporten stoppades den 19 december i Kapellskär av Norrtäljes djurskyddsinspektörer. I transporten fanns 17 travföl från stuteriet Tooma som ägs av Mats Gabrielsson. Djuren kom från Enköping och skulle till Estland, en färd på flera timmar, skriver Norrtelje Tidning.

Enligt djurskyddsinspektören Nina Engevi fanns det stora brister i djurtransporten.

– Taket var lappat på flera ställen och runt takluckan regnade det in så pass mycket att de fölungar som stod under den var helt blöta. Från resten av taket droppade det kondens och lamporna som satt i taket saknade skyddsglas. En del av fölen stod så tätt att de inte kunde vända sig, berättar hon för Norrtelje Tidning.

En veterinär hade besiktigat fölen innan avfärden och reagerat på att det var trångt i hästtransporten och slagit larm till kommunens djurskyddsinspektör.

När transporten stoppades hade hästarna stått i transporten under några timmar.

Frysmärkas

Hästarna ägs av familjeföretaget Oxalis i Solna som i flera år drivit uppfödning på stuteri Tooma i Estland. Hästarna hade transporterats till Sverige för att frysmärkas och nu skulle de tillbaka till stuteriet i Estland. Enligt djurskyddsinspektören fanns det varken mat eller vatten till de 17 hästarna.

Men enligt både transportören och Oxalis vd Margareta Berglöv fanns det hö och hästarna skulle få vatten när de kom ombord på båten.

Att hästarna stod för trångt stämmer inte heller.

– De hade 1,2 kvadratmeter per häst vilket är enligt reglerna, säger Margareta Berglöv till Norrtelje Tidning.

Hästtransporten fick åka tillbaka till Enköping med hästarna och ärendet är nu överlämnat till åklagarmyndigheten i Stockholm.

Mats Gabrielsson som äger Stall Tooma förstår inte varför veterinären inte stoppade transporten från början.

– Jag tar ingen i försvar men jag anser att det var extremt dåligt av veterinären att släppa iväg transporten. Konsekvensen blev att hästarna for mer illa av att färdas fram och tillbaka till Kappelskär, än om de hade fått stå i lugn och ro på båten, säger Gabrielsson till tidningen.

Mats Gabrielsson en av landets största hästägare och driver flera framgångsrika finansföretag.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!