Trav

’Petar’ kuskarna – kör stjärnan själv

Hans R Strömberg kör sig egna On Track Piraten själv i lördagens V75-lopp på Rommetravet.
Hans R Strömberg kör sig egna On Track Piraten själv i lördagens V75-lopp på Rommetravet.

TRAV

En av Sveriges och Europas bästa hästar får en ny kusk på lördag.

Bråk om On Track Piraten?

Nej, det är bara tränaren Hans R Strömberg som inte vill blanda in ytterligare kuskar inför äventyret i Frankrike och ser det för gott att köra själv.

On Track Piraten får åka till grannbanan Romme på lördag för ännu ett framträdande i gulddivisionen i V75.

Fjolåret inbringade 2,4 miljoner för ägargänget Stall Mörkermasse och tidigt i höstas bestämdes det att stjärnan från Rättvik skulle få prova några lopp i Frankrike i vinter.

Inte Prix d'Amerique eftersom On Track Piraten är valack och inte får starta där. Planen är i stället en start i det stora dan före dan-loppet Prix du Luxembourg i Paris sista helgen i januari.

Hittills har allt fungerat ungefär enligt schemat Hans R Strömberg skissat upp.

Starten i V75-3 på lördag blev emellertid en reservlösning.

On Track Piraten skulle få åka ner till Paris i god tid och gå några jobb där nere. Nu blir lördagens lopp en uppmjukning inför det som komma skall.

– Vi hade egentligen inte alls tänkt att starta på Romme men väljer nu att tänka om vad med resan ner och ge honom ett lopp hemma i stället. Det blev sämre underlag att träna på när tövädret kom och snön försvann. Formen är inte på topp men det känns bra allting med hästen och han har ju visat att han kan slå hästarna han möter på lördag.

”Johnny hade lovat bort sig”

"Husse" kör själv på lördag vilket han bara gjort i undantagsfall på senare år. Johnny Takter - som körde valacken till segrar i bland annat Svenskt Mästerskap och C.L. Müllers Memorial under hösten - är uppsatt på Stig H Johanssons Indigious i lördagens lopp.

– Ja, när det blev sent påkommet hade Johnny redan lovat bort sig till Stig H. Erik Adielsson är på semester så han var heller inte aktuell. Nej, jag vill inte blanda in någon fler i det här och satte upp mig själv, säger Hans R Strömberg.

On Track Piraten slutade oplacerad i Silverhästen på Solvalla i mitten av november efter ett tungt lopp då Nahar vann på världsrekord över medeldistans – 1.10,5.

– Det var inte så konstigt att han tröttnade där efter vrålöppning och körning i tredjespår. Nahar och Digital Ink startade med bakspår och behövde inte vara med i det värsta och var etta och tvåa då.

Båda de hästarna är med på lördag - On Track Piraten har ett nionde bakom bilen. Vad säger du?

– Jag tror läget kan vara bra. Jag kommer att försöka söka mig ryggar så länge som möjligt, spår nio bjuder in till det. Det blir inget offensivt alls den här gången och förmodligen blir det skor på, men det har han inga problem med. Han räknas alltid och känns fin men har som sagt inte riktig toppform.

När får han åka ner till Paris för starten i Prix du Luxembourg 24 januari?

– Om allt är bra med honom efter lördagens lopp är det meningen att han ska åka direkt på måndagen tillsammans med Maja Bäckman som sköter honom. Det blir en mycket bättre uppladdning än i fjol inför det där loppet, då kom han ner på onsdagen före loppet och fick problem med omställningen (slutade sexa).

Vad säger du om att sitta upp bakom din stjärna i lopp igen?

– Jag är van och kör ju en del fortfarande, så det blir nog bra.

Mikael Wikner, Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!