Chefen: ”I går ville man gräva ner sig”

1 av 3 | Foto: Kanal75
Jon W Pedersen, sportchef på Åbytravet.
TRAV

Kraftigt regn förstörde V75-tävlingarna på Åby i lördags.

Tränare och kuskar spydde galla över banunderlaget i tv – nu svarar sportchefen på den tuffa kritiken.

– Vi borde ha varit mer förberedda, säger Jon W Pedersen till Trav365.

Tränarprofilerna Per Lennartsson, Daniel Redén och Lutfi Kolgjini tyckte Åbytravets bana inte höll måttet i lördags.

Stjärnkusken Ulf Ohlsson höll med – och trots att han vann V75-3 med 11 Nadal Broline, så handlade eftersnacket om banunderlaget.

– Det är en skandal att man kan ha en bana som är så här när det regnat i tio minuter, sa han i V75 Direkt.

Kuskkollegan Björn Goop fortsatte:

– Det är skitigt. Det är ungefär som Wimbledon, när det regnar borde man ställa in. Banmaterialet tål inte vatten – det är något som inte stämmer, sa han i tv.

”Kanske skulle ha skjutit upp tävlingarna?”

Nu svarar Åbytravets sportchef Jon W Pedersen på de aktivas hårda utdömningar.

– Banarbetarna hade en svår sits, det skulle ha regna från början och sedan sluta, enligt prognoserna. Nu blev det tvärtom. Nu fick de harva upp banan i de första loppen – sen när regnet kom så packade de den. Det är inte så lätt, säger han.

Och fortsätter:

– Vi har även problem med materialet vi har på banan, vi är inte så nöjda med det. Vi hade, redan innan det här hände i lördags, planerat in ett möte om just banmaterialet i dag. Vi ska titta över situationen och kanske kan hitta en lösning att byta ut det.

Det var väldigt hårda ord från tränare och kuskar i lördags, vad säger du?

– Jag håller med dem, det var inte bra förutsättningar. Men vi gjorde det inte dåligt med flit, vi försökte göra det bästa av situationen. Vi kanske skulle ha skjutit upp tävlingarna? Jag vet inte. jag fick något samtal av en tränare som sa att den inte borde ha startat. Men då kan man ju vända på det - varför startade då hästen? Tycker man som tränare att sin häst inte kan göra sig själv rättvisa eller kan ta skada, då ska man inte starta, det är tränaransvar.

”Vill vara på topp”

Hur ser det ut, kan ni avbryta- och/eller skjuta upp tävlingar när sånt här inträffar?

– Det är egentligen veterinärens roll att göra det. Han kan säga att ”nu har ni en timme på er att fixa till banan”, men vi hörde ingenting från honom. Så det var jag och måldomarnämnden som tog beslutet att skjuta upp skiljeheatet (i Åby Stora Pris). Och då blev det bättre.

– Det enda jag kan tycka att vi borde ha gjort var att vara mer förberedda. Vi visste ju att det skulle kunna komma regn. Vi hade alla resurser på plats i form av personal och material, så där måste vi vara självkritiska.

Så ni kommer vara mer förberedda och eventuellt byta ut materialet framöver?

– Ja, vi måste förbättra oss. Vi vill vara på topp och lagt mycket resurser på banan, det är bara att fortsätta med det. I går ville man bara gräva ner sig, men nu är det måndag, nu är det bara att kämpa vidare.