Stjärnan: ”Tyvärr drog vi en nitlott”

Uppdaterad 2016-11-13 | Publicerad 2016-11-12

Per-Anders Gråberg ändå segeroptimistisk inför Svensk Kriterium: ”Absolut kapacitet att vinna”

Danny K. är en mycket lovande tvååring som har börjat karriären starkt.

På söndag i V64 med Grand Slam är han en av favoriterna i Svenskt Kriterium på Jägersro.

– Han har absolut kapacitet för att vinna loppet, säger Per-Anders Gråberg.

Det är dags för säsongens sista stora lopp på Jägersro Galopp och det största loppet för landets tvååriga galoppörer. Svenskt Kriterium med 250 000 kronor i förstapris avgörs på söndag när Jägersro rider sin sista dag för året.

En av de mest betrodda på förhand är Danny K. Den tvåårige valacken tränas av championtränaren Niels Petersen och rids av stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg. Danny K. har gjort fem starter och hittills inte missat prispallen. Han har tagit två segrar, två andra- och ett tredjepris. Hästen har ett lite knepigt utgångsläge med spår tolv men Per-Anders Gråberg är ändå optimistisk.

Danny K. (V64-1) är en fin typ, en ganska liten och kompakt häst, med bra kapacitet. Han har gjort det bra i alla starter och senast i SM blev det lite fel. Vi fick ledningen men jag ville hamna i rygg på ledaren och hoppades på att någon skulle komma fram utvändigt och överta. Men det var ingen som kom och istället blev det den hästen som låg i ryggen på oss som vann. Min häst låg på lite för mycket under vägen och skulle helst ha haft en rygg, säger Per-Anders Gråberg.

– Jag tycker att Danny K. är jämngod med den som vann senast (Golden Dollar) och som vi nu möter igen. Tyvärr drog vi en nitlott i spår tolv och det är knepigt eftersom man kommer rätt in i svängen kort efter att starten går. Det kostar för mycket om man ska söka sig framåt direkt och eftersom det är unghästar så vill jag inte bruka honom för mycket de första tvåhundra metrarna i startrusningen. Jag kommer nog att ta en liten chansning och hoppa ut lugnt och fint och backa ner honom istället.

– Nu är det första gången på sand men det tror jag ska gå bra eftersom han tränas i sand. Det gäller att få till en bra resa från spår tolv och får vi det så är han absolut bra nog att kunna vinna.

Vem tycker du är värst emot?

- Det är Wido Neuroths häst (Delacroix) som Jan-Erik rider. Det är den som jag har mest respekt för och kan man få rygg på den hade varit det bästa.

”En outsider”

Per-Anders Gråberg är som vanligt flitigt i elden när det vankas galopptävlingar och i söndagens V64 med Grand Slam rider han ytterligare fyra hästar. Han kommenterar dem så här.

Vortex (V64-2) har jag aldrig ridit men sett flera gånger och det är en fin häst som gärna vill vara med och löpa ganska högt upp. Han blandar och ger i formen men kapacitet finns för att vara med där framme om han har vaknat på rätt sida.

Kitty Cat Fly (V64-3) är ett sto som jag aldrig har ridit men hon har haft en fin säsong och gått bra i de större treåringsloppen. Det finns några med som ser starka ut på papperet men en trioplats borde ligga inom räckhåll.

Saving Kenny (V64-4) är en jättefin sprinter som kom lös och gjorde sig illa i samband med en start i Tyskland och fick problem därefter. Han är tillbaka fysiskt men inte psykiskt. Nu har han kommit ner lite i handicap och tränar bra. Funkar han är han absolut kapabel för att vara med och slåss där framme. Han var riktigt bra i årsdebuten men efter det har han svikit lite. En outsider.

Flower Spring (V64-6) har visat bra form på slutet och det är en väldigt explosiv häst men han är klart bäst på alla distanser upp till tusen meter. Nu är det 1200 meter och det kan bli i längsta laget. När jag vann med honom näst senast i Danmark var det bara 600 meter. Allt över tusen meter brukar vara jobbigt för honom, säger Per-Anders Gråberg.

Michael Carlsson/Kanal75