Åke Svanstedt: ”Kommer tillbaka”

Publicerad:
Uppdaterad:
Åke Svanstedt har precis valt spår tre i finalen av Elitloppet 2016 med Resolve, som sedermera slutade tvåa i finalen bakom vinnande Nuncio
Foto: Gustav Mårtensson
Åke Svanstedt har precis valt spår tre i finalen av Elitloppet 2016 med Resolve, som sedermera slutade tvåa i finalen bakom vinnande Nuncio

En rasande spurt räckte till en andraplats i Elitloppet för Resolve.

Åke Svanstedt gruvar redan på revansch till nästa år.

– Jag trodde inte att jag skulle få träna en sådan här världsstjärna igen. Han är bara fem år och vi kommer tillbaka och försöker vinna nästa år istället, säger Svanstedt.

Det blev andraplatser i både försök och final för Resolve och drygt 1,3 miljoner kronor intjänat. Sportbladet är med när Åke Svanstedt tittar på tv-reprisen av årets elitlopp inne på Stig H Johanssons stallkontor.

– Han öppnade lite för dåligt från start och vi hamnade ett hack för långt bak. Hade vi fått Timokos position framför oss hade han kanske kunnat vinna. Eller om jag kört fram till dödens direkt. Nu gjorde han ett kanonlopp och avslutade otroligt fort. Han tog på Nuncio upploppet ner och närmade sig en hel del den sista biten, säger Svanstedt.

Och tillägger snabbt.

– Men man ska inte förringa Nuncios insats. Han fick ett tufft lopp han med och var en värdig vinnare. Nuncio är en oerhörd travmaskin och det här Elitloppet var nog ett av de bästa på flera år. Resolves insats är bland det värsta av de hästar som jag har kört i ett Elitlopp. Fast

Gidde Palemas lopp han gjorde när han vann från dödens var makalöst.

”De är helt överlägsna”

Åke Svanstedt lämnar Sverige måndag morgon och hemma i USA väntar nu en högsäsong på fem månader med intensivt tävlande. För Resolves del så reser han tillbaka med direktflyget från Norrköping på fredag. Sedan väntar penningstinna storlopp i sommar och i höst för hästen.

– Nästa start blir runt midsommar. Sedan finns det flera stora lopp under säsongen, bland annat ett under Hambletoniandagen och sedan på The Red Mile under Lexington-meetinget i höst.

– Han är bara fem år och jag hoppas att han får vara fräsch och kan tävla på i flera år till. Vi siktar på att komma tillbaka till Elitloppet nästa år och försöker vinna då istället. Jag har haft topphästar som Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K. Jag trodde inte att jag skulle få träna en sådan världsstjärna igen när jag flyttade till USA men det har jag nu i Resolve. Han har en jäkla skalle och motor, menar Svanstedt.

En del kritik har framförts i vissa medier de senaste veckorna om att de amerikanska hästarna inte räcker till när de kommer till Sverige. Till dessa har Svanstedt svar på tal.

– De amerikanska hästarna är helt överlägsna. Titta bara på resultaten i dag. Ettan och tvåan i elitloppet. De fyra främsta i Fyraåringseliten är USA-födda och det är även Wild Honey som vann Fyraåringseliten för ston. De är snabbare än alla andra hästar, säger Åke Svanstedt bestämt.

Michael Carlsson

Publicerad: