Tyske succétränaren stänger Sverige-filial

V86-segraren Jamie Oliver byter tränare och Thorsten Tietz lämnar landet 

TRAV

Tyske succétränaren Thorsten Tietz stänger sin svenska filial och lämnar Sverige.

Men öppnar för att flytta hela sina rörelse hit i framtiden.

– Jag tror det är min väg, men vi får se, säger han.

I höstas öppnade tyske tränaren Thorsten Tietz upp sin Sverige-filial med 20 hästar. Ett antal som minskat under vintern och blev 14 vid jul och 7 hästar har de senaste veckorna stått i det svenska stallet. 2017 tog han 12 segrar 90 starter i Sverige och hittills i år har det blivit nio triumfer på 57 starter och 765 000 kronor inkört.

Men nu blir det inga fler segrar på svensk mark på ett tag för tysken.

– Hästarna är på väg hem. Den tyska säsongen drar igång nu och jag behöver mitt team på hemmaplan. Det har varit en okej vinter i Sverige, men vi hade virus i stallet från december. Vi förlorade mycket tid och pengar på det och vi tog bara en seger på sex-sju veckor där. Som sagt, okej, men det hade varit mycket bättre utan det viruset. Men det är samma för alla, säger han.

Foto: Kanal75
Jamie Oliver vid V86-segern på Solvalla under onsdagskvällen. Nu går han i träning hos Jägersro-proffet Conrad Lugauer.

”Hade varit dumt att ta hem honom”

Tietz avslutade den här Sverige-sejouren på topp då hans läckre fux Jamie Oliver avslutade med en stilig V86-seger på Solvalla.

– Han går i träning hos Conrad Lugauer nu, för han har inga bra lopp i Sverige. Jamie gillar det svenska systemet och det hade bara varit dumt att ta hem honom till Tyskland nu.

Kommer du tillbaka till Sverige?

– Jag kommer kanske tillbaka i höst, kanske förevigt den gången, för jag måste tänka på framtiden. Det ser inte så bra ut i Tyskland. Jag har många bra unga hästar i stallet och vo har lopp i Tyskland i år, men det går ner och ner. Några stora hästägare har gått in med mycket pengar i sporten, så det går runt, men det finns ingen framtid. Inga unga tränare, inga unga kuskar och ingen stallpersonal.

”Gillar Sverige så mycket”

Under vistelsen i Sverige har Tietz verkligen fått upp ögonen för svensk travsport.

– Jag gillar Sverige så mycket, det är fantastiska banor att träna på och det är verkligen proffsigt, här i Tyskland är inte banorna så bra och det är inte en lika proffsig sport.

I framtiden kommer han tvingas välja travland: Sverige eller Frankrike.

– Jag gillar Sverige mer än Frankrike och prispengarna är bra. Jag har inga problem med någon i Sverige, det är så tyst efter loppen. I Tyskland får man höra massa skit efter loppen, men jag bara skrattar åt det.

Det låter verkligen som du har hela ditt stall och flyttar till Sverige i framtiden?

– Jag tror det är min väg. Jag har många bra tyska ägare och så länge sporten här är på den här nivån, så kommer jag att stanna med åtminstone ett ben här, men när sporten går ner mer, då måste jag lämna Tyskland och flytta blixtsnabbt. Vi har köpt bra unga hästar i Italien och Frankrike och har ungeför 50-50 med tyska och europeiska hästar i stallet så det ser intressant ut. Vi får hoppas sporten fungerar här, säger Thorsten Tietz.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Tyskland

Hästar

V86

Solvalla