Världsmästaren drog in 1,4 miljoner kronor

OS-hoppet efter tipssuccén: ”Det är jätteroligt”

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Josefin Olsson jagar medaljer i OS 2020 i Tokyo i Laser Radial. Förra onsdagen laddade hon upp med att pricka in åtta rätt på V86 och spelade in 1,4 miljoner kronor.

Världsmästaren och medaljhoppet i OS 2020, Josefin Olsson, fick ett sms av sin fystränare – mitt under årsmötet med sin klubb.

”Du har spelat in 1,4 miljoner kronor på V86, mest i Sverige”.

– Flera skrev att det var en glad överraskning när de såg pengarna på sitt konto, säger 28-åriga seglarstjärnan.

2008 blev hon världsmästare i Europajolle i Portugal och 2014 tog hon VM-silver i Laser Radial i Spanien.

2016 slutade hon sexa i OS i Rio i samma klass.

Nu jagar Josefin Olsson, 28, medaljer i OS i Tokyo 2020 och laddar för fullt inför uttagningarna i augusti, då tio platser ska fördelas vid VM i Århus.

Mitt i förberedelserna så passar hon även på att spela på trav – med framgång.

”Såg alla grattis-hälsningar”

Under onsdagen, när V86 avgjordes på Solvalla och Åby prickade Josefin Olsson in alla åtta rätt på sitt system på ATG Tillsammans.

Vinsten på spelet SOK:s ”Gulddragets 86!” blev totalt 1 378 366 kronor. Totalt fick 275 andelsköpare dela på miljonvinsten. Varje andel kostade 100 kronor vardera.

– Jag var på årsmöte i vår klubb, KSSS, och fick ett sms från min fystränare Jesper Sjökvist som är lagledare på sidan. Han skrev att vi var bäst i Sverige. Dagen efter var det många som tackade för vinsten på sidan och jag såg alla grattis-hälsningar. Det var flera som skrev att det var en glad överraskning när de såg sina pengar på sitt konto. Det är jätteroligt, säger Josefin.

Gick på trav med morfar

Josefin tog hjälp av fystränaren Jesper Sjökvist att komponera ihop systemet.

– Vi gjorde det tillsammans, han är väldigt travintresserad, men några egna idéer hade jag.

Hur föddes ditt intresse för sporten?

– Jag minns att jag gick på trav på sommaren med morfar när man var liten på Gotland. Nu är det via min fystränare, vi pratar trav och om systemen och så när vi tränar.

”Det var surt”

Josefin brukar själv vara med på en andel, men förra onsdagen blev det inte så.

– Ja, det var ju lite surt men det var fullt upp, men man får glädjas åt de som var med och vann.

I slutet på den här veckan fortsätter satsningen mot OS i Tokyo 2020.

Josefin åker ner till båten i Palma på Mallorca och laddar för en stor Europatävling under påsken. I augusti är det VM i Århus där tanken är att OS-platsen ska säkras i Laser Radial.

– Jag har varit topp-tio i mina senaste tävlingar, så chanserna är goda, men det gäller att förbereda sig bra. Det är skönt att få det avklarat och lägga det bakom sig så man kan satsa helt mot OS sen.

Siktar på medaljer

Efter sjätteplatsen i Rio 2016 är målet solklart inför Tokyo: det är medaljerna som hägrar.

– Jag hade bra chans i Rio men lyckades inte helt där. Nu gör vi lite justeringar i satsningen mot Tokyo. Det är medaljerna jag siktar emot, säger hon och avslutar:

– Det känns som det börjar närma sig, efter 2016 tog jag ett litet längre avbrott från båten. Jag pluggar på Handels och blir klar nu till sommaren. Sedan januari i år har vi växlat upp satsningen med fysträning och mycket resor. Det är tränig sex dagar i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Solvalla

Spel

Tokyo

Trav