Förslaget: Solvalla får ny ’supertisdag’

TRAV

Här är de tre huvudförslagen om egen tävlingsdag på nationalarenan

1 av 4 | Foto: KANAL75
Under torsdagen har Svensk Travsport styrelsemöte där tävlingsschemat för 2018 ska gås igen. Får Solvalla en egen tävlingsdag kvällstid, eller inte?

Solvalla blir huvudbana för ”supertisdag” med höga prispengar och stora lopp – men arrangerar ingenting alls på onsdagar.

Det är ett av tre huvudförslag som presenterades på Svensk Travsports ”Förtroenderåd” under fredagen.

Ett formellt beslut tas på ATG:s styrelsemöte 19-20 september.

Det har länge varit en följetong. Ska Solvalla få en egen tävlingsdag eller inte?

Sedan i torsdags har Svensk Travsport haft styrelsemöte i Malmö för att bland annat se över tävlingsschemat för 2018 och situationen för nationalarenan i Stockholm.

– Det är den viktigaste frågan just nu, sa Solvallas sportchef Markus Myron till Trav365 tidigare i veckan.

”Beslutet är vårt. Och svårt”, skrev Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i sitt veckobrev.

Redan tidigare under veckan avslöjade Sulkysport de tre olika alternativen, där Solvalla, i två av alternativen, får en fast tävlingsdag på tisdagar och att i ett tredje alternativ blir ensamma på onsdagar med att köra V86, och spelformen V86 Xpress skrotas. Just förslaget om tisdagar är något som mötts av skarp kritik från bland annat Jägersro, som tävlar samma dag.

Gemensam lösning

Under fredagen bekräftade Svensk Travsport de tre huvudförslagen, med en kort beskrivning och vad de olika förslagen får för konsekvenser.

”Generalsekreterare Johan Lindberg har fått uppdraget att skyndsamt ta processen vidare genom dialog med de främst berörda banorna. Målet är att utifrån de presenterade alternativen hitta en gemensam lösning som alla parter kan förlika sig med”, skriver Svensk Travsport på sin hemsida.

”Styrelsen kommer att behandla frågan och fatta ett beslut kring Svensk Travsports åsikt i denna fråga. Det formella beslutet om tävlingsprogrammet fattas på ATG: s styrelsemöte den 19-20 september. Under mötet uppkom också fler förslag samt alternativet att bibehålla nuvarande tävlingsupplägg”, skriver de vidare.

✓ Här är de tre alternativen:

Alternativ A – Solvalla onsdag och fredag

Xpress tas bort från V86-spelet.

Solvalla är ensam huvudbana på onsdagkvällar.

Solvalla har fredag lunch som sin andradag.

Alternativ B – Solvalla tisdag och fredag

Solvalla tävlar inte på onsdagar. Xpress körs på någon av Åby, Jägersro eller Bergsåker tillsammans med en mellanbana.

Solvalla är huvudbana på tisdagkvällar (supertisdag) tre av fyra veckor. Höga prispengar och stora lopp.

Jägersro kör supertisdag cirka 10 gånger om året, och kör V5 som andrabana mot Solvalla de övriga veckor när man inte tävlar på onsdagen.

Solvalla har fredag lunch som sin andradag.

Alternativ C – Solvalla tisdag och onsdag

Solvalla kör Xpress på onsdagar tillsammans med någon av Åby, Jägersro eller Bergsåker. Å,B,J kör med höga Xpress-prispengar som tidigare. Onsdagen blir Solvallas andradag, med förstapris på cirka 40-50 tkr.

Solvalla kör supertisdag tre av fyra veckor. Höga prispengar och stora lopp.

Jägersro kör supertisdag cirka 10 gånger om året, och kör V5 som andrabana mot Solvalla de övriga veckor när man inte tävlar på onsdagen.

Se hela presentationen här