Superstoet slutar tävla: ’Tack fina’

avErik Pettersson

TRAV

Tvingades till akut operation: ”Hemskt att se”

1 av 4
Delicious och tränaren Daniel Redén.

Efter akuta magproblem tvingades världsrekordstoet Delicious U.S. till operation.

Nu är tävlingskarriären över för en av Sveriges bästa travhästar.

– Det vi kan göra nu är att hoppas att Delicious klarar sig i livet, skriver tränaren Daniel Redén på sin hemsida.

Nu på lördag skulle superstoet Delicious ha startat på V75, men under måndagen kom nyheten att hon återigen fått magproblem något som hon kroniskt lidit av under karriären.

Tränaren Daniel Redén tvingades sätta in veterinärhjälp, hästen fick smärtstillande, och blev struken från lördagens start.

Efter krämporna förbättrades hästens status och allt var frid och fröjd.

”Fanns inga alternativ”

Men på onsdagkvällen nåddes Redén återigen av negativa besked angående sin ögonsten och superhäst.

– Jag var själv i Visby och kunde inte ta ett annat beslut än att låta hästen komma till Veterinärhögskolan i Uppsala och de konstaterade att det under torsdagen inte fanns några alternativ annat än att öppna henne och operera. Det kändes verkligen hemskt att se henne igår och jag tänkte att hon aldrig kommer att reda ut det den här gången, skriver tränaren på sin hemsida.

”Kändes som livet runnit ur henne”

Daniel lämnade djursjukhuset med tanken på att det var sista gången han såg sin favorithäst i livet.

– Det kändes som att livet hade runnit ur henne helt. Det blev en tårfylld resa tillbaka till gården och många tankar hann fara genom huvudet. Att just hon, som på tävlingsbanan är så bra och hård, ska vara drabbad av precis allt tok man kan tänka sig känns så orättvist på något vis och jag tror faktiskt inte att folk riktigt förstått hur skör hon är, skriver han.

”Väldigt kritiskt”

Under fredagen har läget med Delicious stabiliserats något, enligt Redén. De värsta smärtorna ska ha berott på att grovtarmen låg i ett läge som inte är normalt.

– Detta i kombination med att hennes tunntarm, vilken är drabbad av en kronisk sjukdom lik Chrons sjukdom för människor, var kraftigt inflammerad och den sjukdomen kommer hon att få leva med, högst troligt livet ut. Det vi kan göra nu är att hoppas att Delicious klarar sig i livet, för hon kommer aldrig mer att få en sele på sig. Läget är fortfarande väldigt kritiskt, förklarar tränaren.

Tre världsrekord

Redén har tidigare berättat att 2017 skulle bli sista tävlingsåret för Delicious. Under 2018 planerades hon att gå till avel. Det åttaåriga stoet tog 29 segrar på 55 starter i karriären och sprang in drygt 6,5 miljoner kronor. Delicious har satt tre världsrekord, över 1 640 meter, 2 140 meter och 2 640 meter.