DRÖMHÄSTEN

TRAV

Kostade 40 000 – har tjänat 4,5 miljoner

Foto: FYNDKÖP Marcus Hultman betalade 40 000 kronor för Hot Tub som radat upp segrar under karriären och tjänat äver fyra miljoner.

Hot Tub är sagohästen alla drömmer om.

Han var billig.

Och han springer in miljoner.

– Han har förändrat livet, säger delägaren och tränaren Marcus Öhman.

40 000 kronor.

Så mycket kostade Hot Tub när Marcus Öhman köpte honom i oktober 2003.

I dag har han tjänat 4 544 327 kronor.

En utdelning på drygt 113 gånger insatsen.

– Man skulle ha fler sådana här hästar. Allvarligt talat så kunde man inte ens drömma om den här utvecklingen. Det man drömde om var att få en häst som kunde tävla på och vinna något lopp, säger Marcus Öhman.

Hur har ditt liv förändrats?

– Den stora skillnaden är väl framför allt att jag jobbar heltid med hästarna nu. Tidigare hade jag ett vanligt jobb på en ingenjörsbyrå och det är inget jag saknar just nu i alla fall.

Ekonomiskt?

– Vi har kunnat köpa lite dyrare hästar. Annars har det inte påverkat så mycket, säger Bergsåkeramatören som äger en tredjedel av sin guldklimp.

Eventuellt blir Marcus Öhman proffstränare nästa år.

– Vi får se. Jag går i alla fall den förberedande travtränarutbildningen på Wången.

Klassklättrare på V75

Hot Tub inledde med fem raka segrar i lite enklare sammanhang innan Marcus Öhman spände bågen och provade V75. Trots elftespår i debuten blev det vinst i klass III-loppet.

Ett år och två månader senare hade hingsten klättrat genom hela V75-systemet när han vann gulddivisionens final på Mantorp.

– Att få tävla på V75 var en dröm i sig. Att få vinna så många gånger har givetvis varit fantastiskt.

Men efter 11 mars 2006 har det inte blivit några fler fullträffar på V75. På 14 starter har det blivit ett andrapris som bäst de senaste 19 månaderna.

– Han möter de bästa hela tiden och eftersom han inte är så snabb ut med svenska mått mätt så är det tufft för honom i högsta klassen här hemma, förklarar Marcus Öhman.

Ny satsning på Frankrike

Desto bättre har det gått i Frankrike. Förra vintern vann Hot Tub sex lopp och han tjänade närmare 1,5 miljoner kronor på tolv starter nere på kontinenten.

– I Frankrike är han istället startsnabb – i alla fall om man jämför med de franska hästarna. Loppen körs även på ett sätt som passar honom, säger Marcus Öhman.

Blir det en ny satsning på Frankrike den här vintern?

– Ja, vi kommer mest att tävla på Vincennes och "B-loppen" inför Prix d´Amerique finns med i tankarna.

Prix d´Amerique?

– Om vi kvalar in via B-loppen så kommer vi att starta där. Annars finns det många andra lopp med stora pengar för honom.

Pokalen viktigare än pengarna

På onsdagen handlar det om stora pengar på Solvalla - men även om äran. En inteckning i "The Owners Trophy" är viktigare än de 250 000 kronorna för många hästägare.

– Jag håller med. I det här loppet är pokalen viktigare än pengarna. Men ärligt talat så har jag ganska små förhoppningar den här gången. Hästen är inte alls vässad för det här utan den här starten är ett led i matchningen mot en ännu viktigare uppgift nästa vecka.

Marcus Öhman syftar på Nationernas Pris i Milano som avgörs 11 november.

– Där är det runt 1,5 miljoner kronor till vinnaren.

Om du inte tror på din häst. Vem är din vinnare i "The Owners Trophy" - V64-6?

– Super Light och Plantagenet är bästa hästarna, men de står med tillägg precis som Hot Tub. Det ser vidöppet ut.