”Hade pisken under armen och lallade”

Publicerad:
Foto: kanal75

Elitloppsvinnaren Iceland hade inte tränats i några snabbare farter och racerutrustningen låg kvar i stallet.

Visst vann storfavoriten – men det var inte mer heller.

– Det räckte ju till seger i alla fall, sade Stefan "Tarzan" Melander som bygger för en ny start i Elitloppet i maj.

Vinnaren av Solvallas Internationella Elitlopp 2010 förlorade som jättefavorit på V64 i slutet av januari.

Då var det den hårda banan och allmän ringrost som spökade och inför onsdagens lopp gjorde Stefan Melander ingenting annat än varnade spelarna.

Iceland var inte i toppform. Iceland hade bara fått träna i backen och byggts upp för den viktiga starten i slutet av maj. Iceland var ett frågetecken.

– Det kan egentligen sluta hur som helst, menade Tarzan.

Så rätt han fick. Storfavoriten fick överta ledningen efter cirka 400 meter och bestämma tempot helt. Men trots det förmånliga loppet var han nära att åka dit.

Stallkamraten Timetosaygoodbye var tapper värre efter att ha travat utvändigt utan rygg hela sista varvet och utmanade hela upploppet.

– Sanningen är att jag kanske skulle ha kört i ett hårdare tempo. Jag hade pisken under armen och satt och smålallade lite och det räckte i alla fall, sade Stefan Melander.

Bygger formen

Iceland hejades på upploppet ner men gav inte så mycket svar.

Segermarginalen blev bara en halv längd.

Hästen gick barfota runt om. Men skygglapparna, som brukar göra hästen både startsnabb och mera fokuserad, satt inte på den här gången vilket indikerar att tränaren fortfarande håller på och bygger hästens form.

– Han är nog lite vassare när han tävlar med skygglappar. Men jag var grymt nöjd med hans rörelseschema och han sprang mest och klippt med öronen. Jag hoppas att han gick lite framåt med det här loppet, sade Stefan Melander som siktar på ett nytt vanligt V64-lopp för den högsta klassen på Solvalla om 14 dagar. Iceland får mest troligt hoppa över Olympiatravet.

En karamell av Hoas

V64 delade ut 4334 kronor för sex rätt. Utdelningen för fyra rätt frös inne och miljonerna därifrån flyttas vidare till nästa onsdag då det vankas jackpot på Solvalla.

Visbytränaren Jan-Åke Hoas levererade den enda skrällen. I den sista avdelningen, ett försök i bronsdivisionen värd 110 kronor, satte gotlänningen dit stallets Jasper Lane, endast streckad på åtta procent av kupongerna.

Löften klev fram

Örjan Kihlström plockade två V64-segrar. Valnes Bonnie (Roger Walmann) vann efter en löpning utvändigt ledaren och var bra men räddades av mållinjen. Storfavoriten Notable Nuts spurtade argsint och var knappt slagen. Starkt avslut även av Lingesbo Chippen.

I V65-5 blev det en kassaskåpssäker seger med vackre fyraåringen Origami som lekte sig runt efter att ha tagit hand om ledningen. Stefan Hultman tränar.

Ett annat fyraårigt löfte som visade upp sig var Nero Capar (Stig H Johansson). Enkel seger från dödens för Erik Adielsson efter en kort galopp i starten.

Lärlingsloppet gick till Markus B Svedberg som körde ett snyggt och spårsnålt lopp med stallets Super Cent. Den 19-årige lärlingen hos Jörgen Westholm har nu segrat i sex av de elva senaste starterna.

Mikael Wikner/Kanal75

Publicerad: