– Vikingen har gett mig 25 miljoner kr

Foto: ALN
Lutfi Kolgjini och Viking Kronos.

avErik Pettersson, Patrik Fernlund, Minimedia

TRAV

Han var på ruinens brant.

Då köpte Lutfi Kolgjini Viking Kronos på auktion – fyndet som gett honom 25 miljoner kronor.

– Jag har gjort många fynd, att köpa häst på auktioner är riktigt bra, säger Kolgjini.

Jägersroprofilen är en av landets största travstjärnor och slåss varje år i toppen av de prestigefyllda ligorna. Men för 16 år sedan lekte inte livet för Kolgjini.

Då var den karismatiske tränaren och kusken på ruinens brant och fundera på att sluta med travsporten.

– Det var min tyngsta period i livet, säger Kolgjini i dokumentären om hans karriär.

Kolgjini hade ont om pengar men ett hästköp på en hästauktion i Milano förändrade hela Kolgjinis liv.

Lutfi Kolgjini ropade då in Amerian Winner-sonen Viking Kronos för 360 000 kronor vilket var ett stort fynd. Viking Kronos skulle visa sig vara en av de största supertalanger som någonsin skådats och under sin första säsong, som tvååring, vann hästen sex av sex lopp och presenterade sig för hela trav-världen. Som treåring gjorde hästen åtta starter och vann sex av dessa.

Upptäckte lös benbit

Men efter treåringssäsongen valde Kolgjini att låta Viking Kronos avsluta sin karriär vilket irriterade många travfans runt om i världen. Anledningen till det hastiga beslutet berodde på att Kolgjini upptäckte en lös benbit i höger bakkota. Kolgjini hade valmöjligheten att operera bort benbiten – men menade att det var en för stor risk och valde istället att sluta hästens tävlingskarriär och satsa på avel. Viking Kronos sprang in 6,1 miljoner kronor på sina 14 starter och har efter tävlingskarriären blivit en mycket viktig avelshingst i Sverige.

36 miljonhästar

Viking Kronos har i Sverige lämnat 36 miljonhästar varav den vinstrikaste är snackhästen Maharajah som av vissa påstås vara landets, och världens, bästa travhäst för tillfället. Viking Kronos har även lämnat Triton Sund och Going Kronos, som blev Kolgjinis stora pr-häst efter tiden med ”Vikingen”.

Lutfi Kolgjini har mycket att tacka Viking Kronos för och utan honom hade han knappast varit en av landets ledande travtränare just nu. Kolgjini menar att hästen betytt enormt mycket för honom rent ekonomiskt, men även känslomässigt.

– Han har säkert gett mig 25 miljoner kronor men han även har gett mig så mycket annat. På det stora hela tror jag att han har betytt 50 miljoner kronor för hela min verksamhet, säger Kolgjini.

”Mycket känslor och upplevelser”

Om mindre än två veckor är det dags för den årliga Kriterieauktionen i Upplands Väsby utanför Stockholm. Kolgjini kommer som vanligt vara på plats och följa dramatiken och han menar att man kan göra bra fynd.

– Auktioner är ett riktigt bra ställe att köpa häst på. Man kan göra fynd och man kan hitta hästar som andra glömt bort. Jag vill poängtera att de som fått vara med i de stora vinnarcirklarna varit med om deras livs största upplevelser.

Kolgjini fortsätter:

– Om man har råd att äga häst kan jag inte tänka mig att det någon sport som kan ge så mycket känslor och upplevelser som hästsporten. Och med liten gnutta tur hittar du en bra häst.