Olyckan chockade hela trav-Sverige

TRAV

Den tionde mars i år stannade trav-Sverige upp.

Jim Frick slungades ur sulkyn – och ådrog sig svåra skallskador.

Några månader senare meddelade den legendariske travstjärnan att han slutar som tränare.

Det var den tionde mars på Solvalla i år som Jim Frick slungades ur sulkyn och slogs medvetslös på Solvallas travbana. Frick körde egentränade Only Lavec i lopp fem. In på upploppet attackerade Frick i spåren med sin häst som i full fart snubblade till och föll i backen med 75 meter kvar till mål. Frick flög som en projektil över hästen och landade på huvudet till synes livlös.

Frick fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där han vårdades. I samband med olyckan ådrog sig den legendariske travstjärnan svåra skallskador och till en början var hans liv hotat. Frick drabbades av diffusa blödningar på den vita hjärnsubstansen, nervtrådar som tagit skada på grund av blödningar i hjärnan. Frick fördes efter några veckor till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han vårdades i över ett halvår.

Tacksam för stödet

Åtta månader efter olyckan, den 13 oktober, meddelade Jim Fricks fru, Åsa, att hennes make slutar som travtränare. Sviterna efter olyckan var, och är, för stora och Jim ska få tillfriskna i lugn och ro. Kort efter beskedet besökte Trav365 Frick på hans gård utanför Knivsta. Jim Frick berättade då om det enorma stödet från hela trav-Sverige.

– Man blir starkare och orkar ligga i mer, det känns att folk tycker om en, sa Frick med tårar i ögonen efter att Trav365 lämnat över hyllningsbrev till legendaren.

Jim Frick är en landets mest populära och framgångsrikaste travtränare genom tiderna. Som kusk vann han över 5 000 lopp. Just nu är det Fricks gode vän, Jan Plog, som ansvarar för träningen av stallets hästar. Hur det blir efter nyår är ännu så länge oklart.