Sandra, 24: Det blir som en drog

Foto: ALN
TRAV

Hon har inte tänkt sig en karriär inom travet.

Men efter årets sagolika inledning får nog 24-åriga Sandra Svensson tänka om.

På fem starter har hon vunnit fyra lopp.

– Det blir som en drog och jag tycker det är fantastiskt roligt, säger kusktalangen.

24-åriga Sandra Svensson har sysslat med hästar och trav sedan barnsben. Ända sedan hon var åtta år gammal har hon kört ponnylopp och för några år sedan började hon köra ”stor” häst. Som ponnykusk är Svensson mycket rutinerad då hon tagit hem storlopp som Lilla Elitloppet, Olympiatravet och Sprintermästaren med ponnyhästar.

Svensson har även fått en bra inledning med de stora hästarna. I år har lärlingen kört fem lopp.

Resultatet: Fyra segrar.

Svensson har en segerprocent på otroliga 80 i år och under torsdagen vann hon ett V4-lopp på Gävletravet. Tillsammans med Notice var hon överlägsen och körde in 25 000 kronor.

Overkligt

24-åringen jobbar hos Solvallaamatören Peter Viklund som låter Svensson köra stallets hästar.

– Det är fantastiskt kul. Det här hade man knappt kunnat drömma om. Jag har kört ponnytrav sen jag var åtta år gammal. Där körde jag närmare 700 lopp så man har ju tävlingsrutinen i sig. Sen har jag fått förmåga att köra häst. Även om jag är orutinerad på stor häst så har man ponnytravs-tiden i sig.

Till en början hade Svensson inga tankar på att göra karriär inom travsporten. Men efter succéinledningen på 2011 får hon nog tänka om.

– Jag hade inte som mål att gå vidare inom travet, men det blir som en drog och jag tycker det är fantastiskt roligt.

Hur kommer det sig att du jobbar hos Peter Viklund?

– Det började med att jag lånade en häst av honom, för att ta montélicens. Så fick jag kontakt med honom. Jag har försökt att komma in på veterinärlinjen i flera år och har högsta betyg, men misslyckats. Så då ville jag jobba med hästar under tiden, då fick jag jobb hos Peter. Först så jobbade jag 50 procent på kontoret och 50 procent i stallet, men nu är det 100 procent i stallet.

Han måste vara nöjd med dig?

– Han är jättenöjd. Han ringde och gratulerade efter segern.

Vad har du för planer inom travet?

– Nu blir det att skaffa sig så mycket rutin som möjligt. Köra fler lopp, framförallt lärlingslopp, det har inte blivit så många såna. Sen får vi se, jag skulle vilja bli tränare, det är roligast, att träna hästarna. Vara med och se hur de utvecklats, lägga upp planering och så vidare. Peter låter mig ta mycket ansvar nu och det är roligt.

Så Goop och Adielsson kan pusta ut, du ska inte bli catchdriver?

– Ha ha. De får se upp också, jag vill hinna med både och. Jag är en tävlingsmänniska och gillar att tävla, säger Sandra Svensson till Trav365.