Rasar mot galan: ”Åker hem och jobbar i stället”

Skarpa kritiken mot ”nya” Hästgalan • Spelbolaget och förbundets svar • Hålltiderna • Årets upplägg

Publicerad 2023-02-09

Årets Hästgala avgörs på Åbytravet samtidigt som kuskmatchen V75 Champions pågår ett stenkast bort.

Nu rasar flera av de aktiva över att de inte kan delta på festen.

– Eftersom att jag som aktiv inte fick vara med på galan så åker jag hem och jobbar i stället, säger Jörgen Westholm.

– Vi får utvärdera men jag hoppas att alla nominerade och de som får utmärkelser känner sig stolta, svarar Svensk Travsports vd, Maria Croon.

Åbytravet arrangerar under lördagen en V75-omgång som präglas av kuskmatchen V75 Champions.

De femton främsta kuskarna under 2022 tävlar om titeln.

Samtidigt som tävlingarna pågår arrangerar Åby Hästgalan, tillsammans med programmet V75 Direkt, där fjolårets främsta prestationer ska premieras.

Men det ”nya” formatet får stark kritik från flera av de aktiva.

Nobbar efterfesten

Proffstränaren Jörgen Westholm, en av de femton kuskarna i V75 Champions, har nominerats till ”Årets treåring” och till ”Årets sto” med Queen Belina.

Han berättade tidigare i veckan att han avser avstå hela festen.

– Eftersom att jag som aktiv inte fick vara med på galan så åker jag hem och jobbar i stället. Jag är förstås glad att jag är med i STL Champions och att Queen Belinas uppfödare och ägare är på plats på Åby, sa han i en intervju i ATG Live och fortsatte:

– Jag åker hem till Sala efter tävlingarna. Det blir nog en bra tv-produkt, men det naturliga hade väl varit att de aktiva skulle vara med på själva galan och det får vi inte detta år. Något mishmasch har det väl blivit,

Untersteiner: ”Förvånad och besviken”

Westholm fick omgående medhåll av Halmstadtravets Johan Untersteiner på Twitter:

“Håller med till 100 %”, skrev han samtidigt som han hänvisade till sin kollegas bojkott.

Johans pappa, Peter Untersteiner, är inne på samma linje som Westholm.

– Galan har alltid varit en av årets höjdpunkter, för mig, våra hästägare och alla hästskötare. Jag är mycket förvånad och besviken på årets galaupplägg, berättar han för Expressen.

25-årige framtidslöftet William Ekberg är nominerad till att bli ”Årets komet”.

Samtidigt finns han på V75-banan och jagar titeln Lärlingschampion (V75–5).

Han är hedrad över nomineringen, men ställer sig samtidigt mycket frågande till det nya galakonceptet.

– Jag tycker faktiskt att det är dåligt. Nu ska man väl inte säga för mycket när vi inte har provat det här upplägget ännu men i mina öron och vad jag kan läsa mig till så är det inget roligt upplägg när i alla fall 50 procent av de aktiva som är nominerade eller har hästar som är nominerade är ute och tävlar då, berättar han för Travronden.

William Ekberg och Peter Untersteiner kritiserar båda den ”nya” Hästgalan.

”Hoppas många ansluter”

Årets beslut om Hästgalan har fattats av ATG som sponsor och arrangörerna Svensk Travsport och Svenska Hästsportjournalisters Klubb.

– Det blir en dag fylld av spänning och glädje och förhoppningen är att alla ska känna sig delaktiga oavsett om du sitter i Lyon, tävlar under dagen eller följer det framför tv:n. Efter sändningen så hoppas vi att många av de inbjudna aktiva som tävlat under dagen ansluter till efterfesten, säger Johanna Åberg, Head of Marketing på ATG.

Hur ser ni på den kritik som flera av de aktiva kommit med?

– Vi har respekt för att det finns olika åsikter om upplägget som är nytt. Oavsett vilken dag eller tid som Hästgalan hålls på så kommer en andel av de inbjudna att tacka nej av olika orsaker. Självklart strävar vi efter att så många som möjligt ska kunna vara med på något sätt och som tidigare sagts får vi och arrangörerna utvärdera det här upplägget efteråt.

Förbundet svarar: ”Vi får utvärdera”

Svensk Travsports vd, Maria Croon, förklarar vidare hur förbundet ser på den krock som den nya idén med Hästgalan innebär.

– Det är första året det här formatet på Hästgalan prövas. Syftet är ju att hylla förra årets prestationer och genom att ha prisutdelningarna under sändning får vi stor spridning till många vilket är viktigt. Jag förstår att de som tävlar samtidigt är besvikna men jag hoppas ändå att man väljer att delta på middagen och sen på kvällen, säger hon till Trav365.

Flera verkar helt rata galan då de är besvikna. Hur har ni tänkt och vilka fördelar har upplägget?

– Det här är som sagt ett nytt upplägg där vi försökt kombinera det som visade sig få väldigt positiv respons under pandemin; det vill säga att vi kunde ge betydligt större spridning genom tv-sändningarna med att nu ändå samla de nominerade men då till en gemensam middag.

– Vi får utvärdera men jag hoppas att alla nominerade och de som får utmärkelser känner sig stolta och hyllade efter den här helgen.

Samtliga nominerade på Hästgalan finns att läsa om här.

Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Följ ämnen i artikeln