Stefan Persson: ”Jag är både tacksam och stolt”

Succékusken om att leda den allsvenska kuskligan – överlägset: ”Kan nästan lova att jag slår fjolårets siffror”

Catchdrivern Stefan Persson har fått en smått sensationell utveckling som kusk.
Catchdrivern Stefan Persson har fått en smått sensationell utveckling som kusk.

Stefan Persson slutade i fjol sjua i den allsvenska kuskligan.

I år har toppkusken tryckt plattan i mattan.

Knappt två månader in leder han vinstligan överlägset.

– Det är ett bevis på att det har börjat bra. Jag är både tacksam och lite stolt, säger Stefan till Trav365.

Stefan Persson körde under fjolåret in nästan 19 miljoner kronor och slutade sjua i den allsvenska kuskligan.

2023 har inletts på bästa vis och knappt två månader in på det nya året, och 42 förstaplatser senare, leder han vinstligan överlägset före Ulf Ohlsson (33) och Magnus A Djuse (31).

– Det är ett bevis på att det har börjat bra och rullat på. Jag är både tacksam och lite stolt. Sedan har det bara gått två månader, Magnus och Ulf hinner nog ikapp mig. Att vinna kuskligan ser jag faktiskt som osannolikt och det är inget jag ens har funderat på, berättar Stefan för Trav365.

”Baksidan med att vara kusk”

Går man som travkusk inte miste om en hel del när det gäller den sociala biten om man lägger mycket fokus på att vinna kuskchampionatet?

– Jo, det gör man definitivt. Det blir inte många fredagar och lördagar med bekanta, som vanliga människor har. Dessutom har jag en grabb som i år fyller 15 och spelar både fotboll och handboll, med allt vad det innebär.

Persson utvecklar vidare att han hemskt gärna vill vara en närvarande far för sina två söner, Alex och Isak, och när det reses land och rike runt fem, sex dagar i veckan så går man tyvärr miste om mycket familjerelaterat.

– När Isak får en fotbollskallelse så är det första jag kollar om möjligheten finns för mig att komma och titta. Det är baksidan med att vara kusk.

Kan familjen Persson sätta sig vid ett middagsbord och prata om annat än bara hästsport?

– Det där försöker vi eftersom vi är tre som gillar trav, medan den fjärde (Isak) är totalt ointresserad. Ibland säger han ifrån själv: ”Måste ni tjata om hästar hela tiden?”

”Det går inte att trolla”

Du inledde lite försiktigt med några ”nollor” i samband med årets första arbetsdag den 2 januari, men sedan kopplade du på turbon?

– Var det så? Jag fortsätter dock att tjata om att en travkusk inte är bättre än hästarna man kör. Det går inte att trolla, oavsett hur bra du själv är. De två tränare jag brukar köra mest åt är nog Ola Samuelsson och så Håkan. Deras stall har gått väldigt bra, vilket smittar av sig på mig.

Just nämnde Håkan K Persson är givetvis ingen mindre än den äldre brodern i familjen, tillika en av landets skickligaste travtränare.

Den gångna lördagen selade han ut reklamhästen Four Guys Dream och det slutade som så många gånger förr – med en imponerande seger.

Lillebror Stefan gjorde inga misstag i sulkyn och han tycks lysa upp när man pratar om hästen ifråga.

– Det var jäkligt läckert i lördags! Han är ju otroligt fin, hästen, och det är en fröjd att köra honom. Jag vet hur viktig han är för brorsans verksamhet och hur glad Håkan blir när han kan visa upp en sådan fin häst.

Stefan Persson och Four Guys Dream efter segern på V75 (Rommetravet).
Stefan Persson och Four Guys Dream efter segern på V75 (Rommetravet).

Elitloppet: ”Absolut inte uteslutet”

Vilka förhoppningar vågar man ha på Four Guys Dream under året?

– Mina är jättehöga. Han vann faktiskt på 9,6 över kort distans förra året, med full spänst över mål, och gjorde det från spår tolv. Han känns ännu starkare i år och jag är otroligt spänd på hans säsong.

Om vi säger Elitloppet i maj, vad svarar du då?

– Att det absolut inte är uteslutet. Jag skulle inte vara chockad om han är med där.

San Moteur mot Four Guys Dream i finalen, då lär det väl gå undan över upploppet?

– Det finns några till som är riktigt bra men... han känns otroligt stark för dagen.

Om Solvallas sportchef Anders Malmrot bjuder in bröderna Persson och deras stjärna så vore det också en efterlängtad debut för Stefan sista söndagen i maj.

Han vill dock inte sträcka sig så långt som att kalla det för en pojkdröm som i så fall går i uppfyllelse.

– Det lopp som jag allra helst skulle vilja vinna innan jag är död är Stochampionatet på Axevalla. Det vore dock jätteroligt att starta i Elitloppet.

Stefan Persson
Stefan Persson

”Det är faktiskt jäkligt olikt”

På Perssons sju senaste uppsittningar har det blivit häpnadsväckande fyra segrar. Han har dessutom vunnit på V75 vid sju tillfällen på mindre än två månader, ett rekord för succékusken.

– Det är faktiskt jäkligt olikt. Även om det gick bra under fjolåret så tyckte jag mig ha lite tufft att vinna på V75. Jag tror mig ha haft extremt många andraplatser.

– Att det nu fungerat bättre är väldigt skoj och jag kan nästan lova att jag slår fjolårets siffror.

Har du ändrat frukostvanor eller något?

– (skratt) Nej, nej, det är nog mer tillfälligheter. Som sagt, jag tror att det är väldigt många kuskar som hade vunnit med de hästarna.

Du låter lite väl blygsam, Stefan.

– Nja, givetvis är det så att man som kusk måste göra något rätt för att hamna på de där hästarna, så är det.

De fyrbenta i all ära, men faktum är att Persson under flera år tillhört gräddan av landets travkuskar. Efter att ha lagt ner sin tränarverksamhet 2020 har varje år bättrat på både segerprocent och inkörda pengar.

Stefan Persson är ödmjuk inför det faktum att han av många numera anses som en av landets främsta kuskar.
Stefan Persson är ödmjuk inför det faktum att han av många numera anses som en av landets främsta kuskar.

Håkans tränarfacit – Mr 100 procent

Nyligen berättade Stefan även för Trav365 att han tagit in två hästar i träning, bland annat supertalangen Con Crowe, och därmed gjort något av en smygcomeback i stallet.

På fem starter har det blivit lika många segrar.

Det verkar nästan vara vinstgaranti att vända sig till dig...

– Nej, så enkelt är det inte, ha ha. Får man däremot in så fina hästar så vinner de kanske varje gång. Det är en papperssak att jag står som tränare för två och min fru Linda för fyra. Hon sköter 90 procent av driften på allihopa.

Samtalet halkar in på Perssons beslut för ett drygt år sedan att gå ut i media med beskedet att han från och med 2022 skulle börja ta ut en uppsittningsavgift på 350 kronor per uppsittning.

Resekostnaderna för landets kuskar hade, på grund av skenande drivmedelskostnader, nått nivåer som i vissa fall gjorde det ohållbart att endast klara sig på körprovisionen.

”Hade inte tjänat en endaste krona”

Frågan om denna extrainkomst delade dock trav-Sverige och vi är nyfikna att höra vad allt detta resulterade i för Stefan själv.

Blev du förvånad över att det blev ett sådant ståhej på sina håll?

– Både och. Tycker man inte om uppsittningsavgifter så behöver man inte använda mig. Det blev nog så pass uppmärksammat eftersom så många (kuskar) hakade på mig samtidigt.

Vi gissar att du ändå var inställd på att få både ris och ros?

– Jo, det förstod jag ju och var beredd på att jag kanske inte får köra något mer. Då när jag gjorde det så fanns inget annat alternativ för mig. Att istället öka provisionen hade hästägarna tappat på.

– Jag är borta otroligt mycket från min familj, med många kvällar och helger. Vissa gånger kom man hem och hade inte tjänat en endaste krona. Jag var tvungen att ta ut mina avgifter av proffstränare för att kunna täcka mina resor.

Förlorade du några kunder i och med ditt beslut att ta ut en avgift?

– Ja, det gjorde jag, men inte i någon större utsträckning och senare har det kommit till nya tränare som Ola Samuelsson, avslutar Stefan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN