Snackhäst startar på V86 – efter provloppet

Hambletonian-hästen Osterc sprang in över fyra miljoner i USA

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jägersro
Fyraårige Osterc glänste nyligen i provlopp hemma på Jägersro

I fjol var Osterc med i Hambletonian i USA.

På onsdag gör han debut i Sverige och i regi Helena Burman.

Efter ett vasst provlopp lär han blir en snackhäst på V86.

– Förhoppningarna är att vi ska få kul tillsammans, säger Helena Burman.

Fyraårige hingsten Osterc gör under onsdagen debut på svensk mark och därmed också debut för Jägersrotränaren Helena Burman. Den USA-födde fyraårige valacken och Cantab Hall-sonen var i fjol med i världens största unghästlopp Hambletonian i USA och under sina två tävlingsår på andra sidan Atlanten sprang han in 4,1 miljoner kronor.

Nyligen var Osterc med i ett provlopp på Jägersro där han sprang 1.12,3 över distansen 1 640 meter autostart och efter det provloppet lär han bli en snackis på V86-spelet.

”Vet att han är väldigt kapabel”

Osterc vann sitt provlopp för kusken Tobias O Eriksson, som även kör hästen på V86-spelet under onsdagen från Solvalla och Jägersro.

– Det där provloppet var för att se vart han stod någonstans, jag bad Tobias att köra 1.13 första varvet och sedan snabbare till slut och han körde just 1.13 första varvet med 1.11,2 sista 500 meterna och han gick i mål med krafter kvar, säger Helena Burman.

Hur nöjda var ni med det provloppet?

– Vi var nöjda.

Vad tror du om V86-starten på onsdag?

– Jag vet att han är väldigt kapabel och han har ju tävlat mycket bra i USA, men det här blir lite som ett test nummer två för honom sedan han kom till mig kan man säga, han har ju aldrig sprungit över medeldistans tidigare och jag vet heller inte hur bra de andra är.

”Det är min förhoppning”

Osterc är anmäld både till Sprintermästaren och Kungapokalen.

– Förhoppningarna är att vi ska få kul tillsammans, och det finns lopp att starta i för honom om det passar. Det här loppet på onsdag var ett lämpligt lopp för honom att börja i nu när han är i Sverige och sedan får vi se.

Är han en vinnare redan på onsdag tror du?

– Det är min förhoppning. Jag tror han kan springa en 1.13-tid över den aktuella distansen om han är lika bra som i provloppet och sedan vet jag inte vad de andra i loppet kan.

Vad blir det för balans och utrustning?

– Han är ju från USA och har aldrig gått i något annat än bike så den lär det bli, i provloppet gick han i en stålsulkett för unghästar. I USA provade dom att laborera en del med balansen men det slog inte väl ut, det fungerade i träning men inte i tävling. Han är ett år äldre nu och det kommer säkert att ändras med tiden men det blir något liknande som i provloppet, då sprang han med järnskor och platsula. Huvudlag har jag inte bestämt ännu, jag tror det blir öppet huvudlag men i USA hade han både öppet och helstängt, säger Helena Burman.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN