”Vi pratar minst en gång i veckan, han är grym”

Talangens hyllning till fotbollsexperten • Vägen tillbaka efter tunga tiden

Uppdaterad 2021-06-21 | Publicerad 2021-06-15

Hanna Forslin har bland annat tagit hjälp av fotbollsexperten Hasse Backe, vars namn även pryder kördressen.
Hanna Forslin har bland annat tagit hjälp av fotbollsexperten Hasse Backe, vars namn även pryder kördressen.

Hon fick 10 000 kronor i böter efter att hennes häst Malkin testades positivt i ett dopningsprov.

Vägen tillbaka för Hanna Forslin, 27, har gått via mentale coachen Stig Wiklund och fotbollsexperten Hasse Backe.

– Hasse och jag pratar minst en gång i veckan, han är grym, säger Forslin till Trav365.

Hanna Forslin är en av deltagarna i satsningen ”ATG Talang”
Hanna Forslin är en av deltagarna i satsningen ”ATG Talang”

Efter en seger den 9 april i fjol fastnade Hanna Forslins Malkin i ett dopningstest.

”Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer. Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige”, stod det bland annat att läsa från Svensk Travsport.

Malkin fick startförbud och blev fråntagen segern. Sex månader senare fick Hanna Forslin domen från Ansvarsnämnden: 10 000 kronor i böter.

– Jag har aldrig haft något att dölja och varit tydlig med vad som hänt från början. De fastställer att jag inte brustit i uppsåt eller oaktsamhet men att jag ändå ska ha ett tränaransvar, trots att jag väntat längre än vad min veterinär hade sagt. Jag har inte fått något svar på vad jag skulle ha gjort i stället. Skulle jag ha väntat men hur länge. Skulle jag ha tagit egna dopningsprover. Jag kan säga att jag inte är förvånad över domen när jag tittar tillbaka på hur de skött hela ärendet, har Hanna Forslin sagt till Trav365.

”Svårt att förklara”

Vägen tillbaka har varit lång och tuff för Hanna Forslin, som inte kunde hålla känslorna tillbaka när hon tog sin första V75-seger i karriären med just Malkin den 30 januari i år. Att Malkin betyder något alldeles extra går det inte att ta miste på.

– Han betyder jättemycket för mig. Han har givit mig ett namn en bra start på karriären och varit till jättemycket hjälp, säger Hanna.

Efter den positiva dopningsdomen, hur mådde du då?

– Det är svårt att förklara för någon som inte suttit i samma situation. Till en början förstår man inte alls hur man ska kunna ta sig upp och man skäms. Det är en sjuk och konstig känsla. Det jobbigaste var att man skämdes och ville helst inte träffa folk.

Har du känt dig misstrodd?

– Både och. Det var jättemånga som stöttade mig på en gång, sedan fanns det en känsla av att folk tittade på mig med andra ögon, jag vet inte om det var så, men det kändes konstigt.

Hon tog snabb hjälp av den mentale coachen Stig Wiklund, som blev räddningen på karriären.

– Jag har tagit mycket hjälp och till största delen av Stig Wiklund. Jag fick hjälp med en gång, vilket var bra, annars hade jag nog inte fortsatt med trav.

Hur hjälper han dig?

– Man ser ingen utväg, ska man bli betrodd igen? Han ser allting med lite andra ögon. Trots att det var en katastroftid för mig så valde han att prata framtid direkt med mig även om jag var jätteledsen.

Hasse Backe.
Hasse Backe.

Backe: Jag är jätteimponerad

Hanna Forslin ska söka in till andra kursen i jakten på en proffslicens. Går allting som som det ska så kan Hagmyren-amatören titulera sig proffs vid årsskiftet.

I jakten på nya framgångar får hon även hjälp av stöttning av fotbollsexperten Hasse Backe, som just nu agerar expert under TV4:s EM-sändningar. Anledningen till samarbetet startade i och med att Hanna Forslin är en av sex inom trav- och galoppsporten som är med i projektet ”ATG Talang”, något du kan läsa om i faktarutan nedan.

– Hasse stöttar mig mycket mentalt och vi pratar minst en dag i veckan. Han är riktigt grym. Han har varit med och byggt lag i hur många år som helst och coachat. Han är inte travmänniska på det viset och ser det också med lite andra ögon, vilket jag tycker är bra, säger hon.

Hasse Backes namn syns även som reklam på Hanna Forslins dress.

– Jag är jätteimponerad av de här sex deltagarna, alla jobbar stenhårt. Efter att ha pratat en hel del med Hanna så gick jag in som halv huvudsponsor för att stötta och hjälpa till. Jag ville inte vara så synlig sa jag, så dök mitt namn upp dressen, säger Hasse Backe med ett skratt.

Hanna Forslin avslutar:

– Har man en dålig dag och börjar tvivla på sig själv så finns både Stig och Hasse där. Man får bättre självförtroende.

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln