Publicerad:
Uppdaterad:

Croon: ”Beklagade att vara där vi är…”

Förbundets vd om svidande kritiken och kravet om återbetalning av prispengar

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk Travsport har fått bekräftat att Elitloppsvinnaren Propulsion tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, ogiltigförklarar hans 45 starter i Sverige och kräver in drygt 26 miljoner kronor av ägarna Stall Zet.

Maria Croon, vd på förbundet, säger så här om härvan:

– Det är klart att det varit en extra press under den här tiden och jag tror att vi är många som gärna tycker att saker och ting hade varit annorlunda.

Maria Croon, vd på Svensk Travsport.
Foto: TR Bild
Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Under torsdagen presenterades delar av den utredning som gjorts kring superhästen Propulsion.

Förbundet Svensk Travsport bekräftade att hästen tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, något som inte är tillåtet och något som både förbundet och tränare Daniel Redén ska ha missat under dessa år. Man kräver nu tillbaka drygt 26 miljoner kronor från ägarna, Stall Zet, samt att de 45 startar som gjorts i Sverige ogiltigförklaras.

ST tillsatte i somras en extern utredare, juristen Pehr Jern med förflutet inom polisen och Europol.

Han kom med svidande kritik under förbundets presskonferens under torsdagen. 

”Ta det på största allvar”

Hur känns det när man får sån kritik?

– Det är något som vi verkligen behöver adressera. Det ger möjlighet till förändring och förbättring. Det är klart att vi tar det här på största allvar, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport till Trav365.

Enligt den externa utredaren gjorde inte person något fel när man tog emot det exportcertifikatet till Propulsion, där det stod att hästen var nervsnittad.

– Det är inte otillåtet att registrera och importera en nervsnittad häst, så där har vi hanterat det reglementsmässigt korrekt, men som jag har sagt, förbundet borde ha hanterat det här och upptäckt det och det borde ha skrivits in på olika sätt. Det här unika ärendet belyser bristerna i den gemensamma regelstyrningen och i kontrollen. Och att det inte funnits instruktioner för den här typen av specifika ärenden.

Daniel Redén har ju sitt tränaransvar, men hur straffar man sig själv som förbund?

– Det är ingen enskild handläggare som gjort något formellt fel, det är viktigt att säga. Jag är ganska nytillträdd, så för min del handlar det ju verkligen om att adressera dom här frågorna och att ta det på största allvar och göra det som krävs nu.

– Att vi har korrigerat resultatlistorna och prismedel är ju en konsekvens av att han har tävlat olovligen, det är inget som vi riktar mot någon speciell person, det är mer fakta. Där prismedel omfördelas, sen vad gäller ansvarsfrågan, det tas nu vidare till Ansvarsnämnden, det är det dom tar beslut om.

”Behov av att flytta fram positionerna”

Eftersom att ansvarsfrågan inte är utredd, har ni diskuterat om ni skulle stå för de här 26 miljonerna istället för Stall Zet?

– Det har inte varit aktuellt. Där faller det tillbaka till paragraf 44 i reglementet, vem som bär ansvar för hästen formellt i den här frågan. Där hästägaren inte har rätt att få ut prismedel för en häst som tävlat olovligen.

Pehr Jern riktade svidande kritik mot förbundet, på flera plan, vad är det första ni kommer förändra?

– För mig är det viktigt att få in dom här funktionerna nu, en ny utredningschef. Vi kommer även ta in en chefsjurist, som ska jobba med de strategiska frågorna i huvudsak och så klart, det är ett ganska omfattande uppdrag att få dom här delegeringarna på plats och det är ett viktigt arbete att göra nu.

– Det är viktigt att en sport, som vi är, verkligen ligger i framkant vad gäller häst-välfärdsfrågor, när det gäller typer regelstyrning och där tror jag nu att vi belyser att vi har behov att på olika sätt flytta fram positionerna. 

”Klart att det varit en extra press”

Hur är det att vara vd under en sån här utredning? Har du känt dig pressad?

– Det svåra är väl att det är ganska många som har åsikter om både orsak, verkan och lösningar. Jag har full förståelse för att det är så, men det är ju sällan enkelt. Särskilt inte i en sån här stor och allvarlig händelse. Det är klart att det varit en extra press under den här tiden och jag tror att vi är många som gärna tycker att saker och ting varit annorlunda.

Kan du som vd hälsa något till Redén, ägare och hela stallet?

– Överlag så är jag övertygad om att alla parter är beklagade att vi är där vi är. Det är nu så att vi tillsammans får arbeta för att återfå förtroendet på många olika sätt. Det är jag övertygad om att alla parter vill.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: