Anders Lindqvist: ”Har aldrig varit lika lycklig”

Anders Lindqvist om beslutet att trappa ner – och den nyfunna hälsan: ”Under 20 års tid behövde jag ta smärtstillande men inte längre”

Anders Lindqvist.
Anders Lindqvist.

Travprofilen Anders Lindqvist, 70, har besegrat cancern två gånger om.

Efter år av sjukdomar togs i fjol beslutet att trappa ner på verksamheten, något han inte ångrar i dag.

– Jag har aldrig varit lika lycklig som just nu och har nog bättre kondition än väldigt många 70-åringar, säger Anders till Trav365.

Travtränaren Anders Lindqvist har trappat ner på sin verksamhet under det senaste året och avnjuter för dagen en lång och välkommen ledighet på svensk mark.

Han reser land och rike runt för att både jobba på allehanda travbanor, men också för att träffa gamla vänner. Livet tycks leka för den nyblivne 70-åringen.

– Efter 27 år i Frankrike håller jag nu på att återupptäcka Sverige. Jag har njutit av livet och tillbringat mycket tid hos min gode vän Bengt Simberg, men också åkt runt i landet och gjort annat än trav. Man vill hinna med så mycket som möjligt innan man behöver använda rullator, berättar Anders för Trav365.

Hur firade du din 70-årsdag förra månaden?

– Jag hade tänkt fira ordentligt eftersom jag är mycket piggare nu än när jag fyllde 50 eller 60, men istället blev det bara något mindre med mina närmaste. Har man en fest för hundra personer så blir det bara någon minut åt var och en. Av den anledningen har jag valt att fira hela sommaren ihop med mina vänner.

”Gav mig en fantastisk kick”

Anders har troligen sett mer av Sverige i sommar än vad många svenskar hinner med under sin livstid. Något fast boende har han inte, men väl gott om vänner och familjemedlemmar som mer än gärna låter honom sträcka ut sina ben på bäddsoffan.

– Jag har bott 27 år i Frankrike och haft gäster 250 dagar om året i min tidigare lägenhet på 250 kvadratmeter. Nu försöker jag ta igen det och det har nästan inte blivit en enda natt på ett hotellrum.

Vilka har höjdpunkterna varit i sommar?

– Jag var konferencier på Hoting, där jag fick efterträda Leif ”Loket” Olsson, och det gav mig en fantastisk kick. Det var 121 hästar i programmet. När hade Solvalla eller Åby så många hästar i programmet på nio lopp?

– Jag har dessutom varit runt på 29 träningsanläggningar i Sverige och mätt nivåskillnader i backarna hos exempelvis Robert Bergh och Daniel Wäjersten, för att få en bild av hur andra tränar. På så vis hoppas jag vara ännu bättre när jag kommer tillbaka till Frankrike.

”Det fick vara nog nu”

Inom kort är äventyret i Norden över och tanken är att resa hem till Paris under de närmsta dagarna. Där assisterar han numera tränarkollegan Jarmo Niskanen – mannen bakom Elitloppshästen Earl Simon.

– Jag har under sommaren skött anmälningar och givit råd till de två duktiga tjejerna i stallet. Det har fungerat jättebra och hästarna har gått som tåget. Bäst är Ingo som tjänat en miljon sedan han kom till oss.

I samband med en intervju med Trav365 förra hösten avslöjade Lindqvist att han hade lämnat sin ”borg” och istället flyttat in hos Niskanen på Grosbois. Ett beslut som hade växt fram under en tid. Omställningen har dock inte varit helt lätt alltid.

– Jag gick och tänkte för mig själv: ”Gud, hur ska jag lämna allt det här?” I början var det en väldig omställning men samtidigt hade jag haft kostnader på 8 000 Euro. När jag fyllde 70 i somras kände jag att det fick vara nog nu med det där ekorrhjulet att bara jobba, jobba, jobba.

I vilket land känner du dig egentligen mest hemma?

– Vi har ett underbart väder i Sverige och under resterande del av mitt liv kommer jag nog att spendera väldigt mycket tid här.

Wild Loves seger blev en signal

Anders har under sin karriär brottats med flera och svåra sjukdomar, bland annat dubbla cancerbesked. Vid ett tillfälle gav läkarna honom den dystra diagnosen att han endast hade två år kvar att leva. Året var 2005.

17 år senare har dock krutgubben gång efter annan besegrat oddsen och är, enligt egen utsago, för dagen helt friskförklarad. Han undersöks fortfarande regelbundet och berättar att den första cancern han drog på sig är obotlig och när som helst kan komma tillbaka.

– Visst kan man säga att jag aldrig varit så lycklig som jag är just nu. Jag har mycket bättre kondition och slår nog väldigt många 70-åringar på fingrarna på den punkten. Det började med Wild Loves seger under Elitloppshelgen i fjol. Nu behövde jag inte längre bevisa något och det blev en signal att börja ta hand om mig själv. Sedan dess har jag gått ner tio kilo.

– När jag var yngre så var jag fåfäng och ville alltid bli bättre, med jobb upp till 15 timmar per dygn, vilket troligen var anledningen till att jag blev sjuk. Min kropp blev disponibel för cancer eftersom jag gick på rött hela tiden. Under 20 års tid behövde jag ta smärtstillande tabletter för att köra häst men det behöver jag inte längre.

”Jag har usel pension”

Som så många andra i travbranschen har även Lindqvist svårt att gå i pension.

– Den dagen hoppas jag aldrig kommer. Jag har usel pension och travet kommer jag aldrig att kunna släppa. Jag försöker att se 30-40 lopp per dag och ibland är jag ute och kör häst hos någon. Mocka boxar tycker jag dock inte är kul längre.

Trots 70 år på jorden ser han ständigt framåt och kan dessutom på sikt även tänka sig hoppa upp i tävlingssulkyn.

– Jean-Pierre Dubois har fyllt 82 år och han kör ju fortfarande. Som jag känner mig nu så blir det en comeback vad det lider, även om det inte är helt ofarligt. Senast jag körde lopp? Det kommer jag faktiskt inte ihåg... Det var nog Ahlsell Legends.

– Jag är dock relativt unik som kört lopp i 19 olika länder och funderar på att utöka detta så att rekordet blir oslagbart. Kanske i Serbien där de döpt ett till Prix Anders Lindqvist, avslutar Anders med sedvanlig glimt i ögat.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN