Jag vill inte ha någon censur

TRAV

Hur ska en travtränare vara?

Ska han säga exakt vad han tror, som Kari Lähdekorpi?

Eller vill vi hellre ha det inlindat, utsmetat och 1X2?

Där här ni förra veckans snackis.

Det var V65 på Jägersro i tisdags och formstarke Kari Lähdekorpi hade två busslaster till start. Som vanligt törstade spelarna efter information från det högoktaniga stallet och eftersom Lähdekorpi tyvärr valt att bojkotta landets största facktidning, Travronden, var vi många som ville höra vad finländaren tyckte och tänkte.

Det fick vi i ATG Live och det handlade genomgående om rena sågningar. Han trodde inte på någon av sina hästar. De var chanslösa hela högen.

Jag pratade med redaktör Åsa Elmroth, som skött intervjuandet och frågade om den gode Kari möjligen varit stressad eller på dåligt humör. Tycker jag inte, sa hon, han var glad men saklig.

Vad det gällde Simon Starlight i

V65-5 meddelade "Lädret" att det kändes som 100 procents galopprisk, att han hade sett fel på startmetoden när han anmälde, att spår fyra med volt var mission impossible. Han trodde ju det var bilstart.

Hur det gick? Ni minns säkert, pang till spets och lätt undan. Simon vann till goda oddset 7,91 och i samma sekund började det plinga i min mejlkorg. Nu var spelarna arga. De kände sig lurade och menade att Lähdekorpi, den jäveln, medvetet fört dem bakom ljuset.

Jag håller inte med. Inte alls. Jag tycker i stället att det är bra att det finns såna som Lähdekorpi, som vågar säga exakt vad de tänker, utan censur. Som spelare uppskattar jag det något alldeles oerhört - det är information jag suger i mig och använder i mitt spelande eftersom jag vet att det inte är något luddigt skitsnack.

Vad spelarna som klagade i tisdags inte tänkte på var att alla de andra "avslagen" var chanslösa, trots att flera var hårt spelade. Vi fick mycket bra information och det var modigt gjort av tränaren att våga lämna den. Han skulle lika gärna kunna ha mumlat om plats-chanser och vi hoppas vara med där framme, gammal hederlig värdelös blajinfo.

Sanningen är den att senaste tiden har Lähdekorpi bjudit på en drös vinnare och förlorare men då har det varit tyst. Att han sedan uttryckte sig oförsiktigt vad det gäller Simon Starlight, för ingen häst startar med 100 procent galopprisk, är honom förlåtet. Det var bara hans ibland lite väl mustiga ordval, något jag gillar, som ni hakade upp er på.

Jag brukar ju, ohämmat och måhända aningen dumdristigt, skriva att "han kan inte torska" - och då bränner den stenklare av varannan gång, minst.

Alltså: Lähdekorpi gjorde bara en Nybrink, inget annat.

Veckans tips

Micke Nybrink