Moberg: ”Det började krypa i kroppen”

Kim Moberg
Kim Moberg

Kusktalangen Kim Moberg, 21, hade ett fantastiskt fjolår.

På lördag kör hon sina första travlopp för i år.

Uppladdningen: semester på Kanarieöarna.

– Skönt att vara hemma igen, det började krypa i kroppen på mig, skrattar Kim Moberg.

21-åriga Kim Moberg körde in drygt 1,5 miljoner kronor i fjol, hon tog 25 segrar på 145 starter och fjolåret var hennes i särklass bästa år hittills. Hon hyllades under fjolåret flera gånger för sina vassa styrningar, jämförs med självaste toppkusken Örjan Kihlström, och spås enligt många en lysande framtid.

Kim Moberg har inte kört travlopp sedan den 22 december, men när V75 på lördag avgörs på Jägersro i Malmö så är hon tillbaka, och kastas in i hetluften direkt.

”Var lite i längsta laget”

Kim Moberg har laddat upp inför den nya travsäsongen med två veckors semester på Kanarieöarna.

– Det var jättebra, det var skönt med lite sol, men jag längtade hem de sista dagarna, säger Kim Moberg och fortsätter:
– Det känns som om två veckor är i längsta laget för mig att vara borta när man är van att jobba för fullt. Det var skönt första veckan, men andra veckan började det krypa i kroppen på mig, skrattar hon.

Trots Kim Mobergs starka fjolår så vann hon inget lopp inom rikstoton, hon vann flera V86-lopp och ett par lopp med sexsiffrigt förstapris, men senaste V75-vinsten togs i november 2016. På lördag har hon dubbla V75-chanser från Jägersro.

”Han är bra”

Bägge hästarna som Kim Moberg kör på V75 på lördag tränas av pappa Svante Båth, och först ut är 7 Global Unlimited (V75-2).

– Han var tillbaka senast efter uppehåll och gjorde det jättebra, det här var inte direkt någon talang i början, han hade jätteproblem att springa under 1.20 i början av karriären, berättar Kim Moberg och fortsätter:
– Men sedan hände något, och han har visat att han har kapacitet.

Vad var det som hände?

– Det började helt enkelt lossna för honom, och jag vet inte om det var för att han mognade, men det var i samband med att man började rycka tussarna på honom som han vaknade till.

Hur ser du på uppgiften för er del?

– V75 är så klart tufft och utgångsläget drar ner chanserna betydligt, men jag var jättenöjd med honom vid seger senast och det kändes som vi vann säkert. Han är lite trög och så, men svarar alltid bra när man rycker tussarna. På lördag blir det jänkarvagn på honom igen och vi försöker köra framåt från start och förhoppningsvis kan vi trilla ner i en vettig position, och då har han kapacitet för att vinna loppet. Han har inte startat kontinuerligt på ett tag och V75 är som sagt alltid tufft, men han är bra och det blir lite spännande, men jag tror mycket avgörs i hur vi hamnar från start.

Vad tror du om 9 Louie Brodde (V75-7)?

– Det här loppet blev stentufft, det var ett riktigt bra Bronsdivisionslopp. Han är bra hästen, men så här tuffa hästar har han inte mött på länge och vi försöker smyga med, han ska nog inte ut i spåren mot de här hästarna. Vi smyger med och hoppas att det löser sig, men jag har ingen riktig segerfeeling på honom, säger Kim Moberg.

Kim Moberg och pappa Svante Båth har varit på Kanarieörarna, men släppte så klart inte travet
Kim Moberg och pappa Svante Båth har varit på Kanarieörarna, men släppte så klart inte travet
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN