Succé i Frankrike – vann 200 000 kronor

Publicerad:

Vinst för hockeyprofilernas häst.

Det blev svensk succé i Paris när Twigs Tarzan vann ett lopp med drygt 200 000 kronor i förstapris på Vincennes.

Den Timo Nurmos-tränade hästen kördes av Franck Nivard men det var inte helt utan dramatik till slut.

Domarna väntade länge med resultatet då man tittade på hur hästen hade tagit sig fram invändigt över upploppet.

– Han var mycket bra och det finns växlar kvar i hästen, säger Timo Nurmos.

I lördags galopperade Twigs Tarzan i debuten på fransk mark. I ett montélopp fick han alla chanser spolierade med en startgalopp för Mathieu Abrivard. Men under torsdagen tog hästen revansch vid en övertygande seger i sulkyloppet Prix de Chambery. Twigs Tarzan öppnade bra och kördes tidigt till ledningen av Franck Nivard. Men i uppförsbacken blev hästen överrumplad när Totem d’Azur attackerade hastigt och Twigs Tarzan blev då av med täten.

- Han har så långa kliv och är inte så speedig. Han förstod heller inte att han skulle svara riktigt där i uppförsbacken, säger Timo Nurmos.

Nära att bli diskad

Twigs Tarzan satt sedan instängd i rygg på ledaren utan chans att komma loss till mitt på upploppet. Då uppenbarade sig en lucka invändigt om ledaren som Franck Nivard utnyttjade. Twigs Tarzan speedade enkelt förbi till seger men domarna väntade länge med resultatet. Twigs Tarzan hade passerat en av pinnarna och kört utanför bangränsen vilket är förbjudet. Efter mycket övervägande valde de ändå att fria Twigs Tarzan för en förmildrande omständighet då den utvändige hästen bröt ner på honom. Det blev långa minuters nervös väntan för tränare Nurmos som så sent som i söndags fick sin Canaka B.F. diskad för orent trav på Vincennes som etta i mål.

– Ja, det här var ett skönt besked. Det hade inte varit roligt med en diskning till, säger Nurmos.

"Hade ändrat lite i förberedelserna"

–  Twigs Tarzan är väldigt fräsch och fin nu och har kommit i kanonform. Vi hade ändrat lite i förberedelserna inför loppet idag med en annorlunda värmning och lite andra grejer. Hästen låg fint på bettet hela vägen och hade krafter kvar i mål.

– Han har utvecklats bra och det finns växlar kvar i hästen. Han har inte så mycket pengar på sig och har flera fina lopp framöver i Frankrike både i monté och i sulkylopp. Eftersom han är så stark är han bäst över längre distanser, säger Timo Nurmos.

Segertiden för Twigs Tarzan blev 1.13,9 över 2700 meter och hästen ägs av hockeyprofilerna Kristian Huselius och Tony Mårtensson.

Med i loppet var även Burning Line Gral som slutade fyra för Anders Svanstedt efter en hastig attack runt sista kurvan.

Michael Carlsson/Kanal 75

Publicerad: