Leif, 70, tvingas sluta köra – är för gammal

TRAV

Han har kört travlopp i 51 år och firat enorma framgångar.

Nu tvingas Leif Berggren, 70, sluta som travkusk.

Anledningen: Han är för gammal.

– Är de rädda för att jag ska ramla ner och dö i sulkyn? Det är en konstig regel, säger Berggren.

Eskilstunatränaren Leif Berggren, 70 år från Värmland, körde sitt första travlopp 1959. Sedan dess har han haft enorma framgångar på travbanorna, framförallt i Italien där han varit en stor travtränare under många år.

I mitten av 1980-talet lämnade Berggren Sverige för att bli travtränare i Italien. I pastalandet vann han bland annat italienska derbyt och höjdpunkten kom då han segrade i Europeiskt Treåringschampionat i Tyskland.

– Det har varit många höjdpunkter men i Europeiskt Treåringschampionat var jag minst spelad och tvålade till dem till 80 gånger pengarna, det kändes riktigt stort, säger Berggren.

Stoppas – är för gammal

För två år sedan återvände travlegendaren till Sverige och under onsdagen körde han sitt sista lopp som travkusk. Berggren, som vunnit cirka 2 800 lopp under sin karriär, skulle om han själv fick välja fortsätta köra lopp i många år till men det får han inte. Anledningen är att man inte får någon körlicens i Sverige efter att man fyllt 70 år – något som Berggren är mycket kritisk till.

– Jag känner mig inte så gammal som det står i papperna. Jag hade säkert haft 10-15 år kvar som kusk, det känns så i alla fall. Jag har aldrig haft några krämpor, säger Berggren.

Hur känns det att bli tvingad att sluta som travkusk?

– Det känns tråkigt och jag tycker reglerna är konstiga. Jag vet inte om de är rädda för att jag ska ramla ur sulkyn och dö? Jag vet inte varför den här regeln finns. De kan väl ta friskintyg varje år och kolla upp, så länge man är frisk och kry så borde man få fortsätta. På sätt och vis blir det näringsförbud. Jag har drivit det här i alla år och rätt som det är får jag inte fortsätta, det är den enda branschen det är så i. I alla andra branscher får man fortsätta så länge man orkar.

70-åringen fortsätter:

– I Italien finns det några som är nästan 80 år som kör för fullt. En kille där har vunnit mellan 25 och 55 lopp varje år sedan han fyllde 70. Man har sin rutin, även om man inte är lika vaken som när man var 30 men rutinen är värd mycket.

”Tråkig avslutning”

Berggren avslutade sin kuskkarriär bakom den egentränade tvååringen Brown Beauty Lady som galopperade direkt bakom startbilen.

– Det blev en tråkig avslutning. Jag hade räknat med att hon kunde springa en 1-16-tid och laddade lite för tufft och det blev för häftigt.

Vad tänker du göra nu?

– Jag kommer fortsätta som tränare, jag jobbar mer än någonsin egentligen. Jag sköter stallet själv och har sex hästar i träning så jag har dagen full. Jag kommer kanske säga upp någon häst efterhand.

Vem kommer du anlita som kusk?

– Jag vet inte. Jag har funderat på Tony Wallin, han har kört lite åt mig förut och är en av landets bästa lärlingar. Det är vaken kille, han känns som mig när jag var yngre. Han har hästkänsla. Ett tag funderade jag faktiskt på att åka till Italien igen för där får jag köra lopp, men jag blir kvar här i Sverige. Jag har min familj här, säger Leif Berggren till Trav365.