Doldisen som är bättre än Stig H

Foto: Troels Andersen.
TRAV

Han blev proffstränare i februari.

Nu gör 30-årige Troels Andersen jättesuccé – och på lördag kan han vinna på V75.

– Det är lätt att man får en stämpel på sig om det går dåligt, jag är tacksam att det gått så här bra, säger Andersen.

Gävletränaren Troels Andersen plockade i februari ut sin proffstränarlicens. Efter flera år som lärling hos Gunnar Melander tog 30-åringen chansen och satsade på en egen karriär. För de flesta som blir egen tränare brukar det ta lite tid innan man blir framgångsrik men för Troels Andersen har karriären börjat på ett fantastiskt bra sätt.

Tacksam

Andersens hästar har startat elva gånger i år och vunnit åtta lopp. Det ger honom en segerprocent på 73 vilket gör honom till en av landets hetaste tränare för dagen. Bland annat har Andersen mycket bättre statistik än självaste Stig H Johansson.

– Vi har haft bra hästar som tävlat och det är lite tur med också. Jag hade hoppats att jag skulle vinna något lopp i år men det har blivit lite mer än så och jag är tacksam för det, säger Andersen och fortsätter:

– Man är alltid orolig att det ska gå dåligt i början för de två första åren är viktiga. Det är lätt att man får en stämpel på sig om det går dåligt, men jag är som sagt tacksam till att det gått så här bra.

Hur kan det gå så här bra? Du har en segerprocent som alla proffstränare drömmer om.

– Jag försöker ha hästarna i ordning varje gång de startar. Jag vill helst inte starta bara för att starta hästarna utan de ska ha en rimlig chans att vara bland de tre främsta om de ska gå ut i lopp. Sedan har vi en fin miljö här hemma.

Fem av sex segrar

En av hästarna som bidragit med den fantastiska statistiken är femårige Edifice som vunnit fem av sex lopp i år. Men senast på Romme förlorade hästen från ledningen – det skyller Andersen på sig själv.

– Jag körde för sakta senast och det var för dåligt. Jag körde mot hästarna som satt bak i kön och jag hade ingen koll på att den som vann skulle vara så bra.

Respekt för Svanstedts häst

På lördag kan Edifice få snabb revansch då han startar på V75. Andersens häst startar från spår nio bakom startbilen i V75-1 men tränaren tror inte på någon större segerchans.

Anledningen: Åke Svanstedt är med i loppet.

– Min häst känns fin i jobben och vi har fått ett bra läge på lördag. Han kommer lättas lite i balansen nu då han ska gå med aluminumskor. Min häst kommer vara bättre till den här starten, han känns mer peppad i jobben. Men jag har förstått att Åkes häst (Ågårds Ludde) ska vara jättebra och vi får jaga pengarna där bakom.

Ska man strecka Edifice i jakten på jackpottmiljonerna på V75?

– Om man garderar Svanstedts häst ska man ta med min, säger Troels Andersen.